Gyártók Majdnem félmillió autót hívott vissza a Tesla

Majdnem félmillió autót hívott vissza a Tesla

autopro.hu/D.Á. | 2022.01.03 06:19

Majdnem félmillió autót hívott vissza a Tesla

Fotó: Tesla

Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet (NHTSA) a Tesla vezetéstámogató rendszereinek vizsgálata után felhívta a gyártó figyelmét, hogy a Model 3 és Model S autóikba szerelt tolatókamerák meghibásodnak, de a csomagtartó váratlan felnyílása még komolyabb probléma.

Hirdetés

A visszahívásban több mint 475 ezer, 2014 és 2021 között gyártott autó érintett – 119.009 Model S és 356.309 2017 és 2020 között készült Model 3. Előbbiekben váratlanul, akár menet közben is kinyílhat a motortér helyén lévő csomagtér teteje, akadályozva a vezetőt a kilátásban, ezáltal balesetveszélyt okozva, utóbbiakban pedig a hátsó csomagtérajtó nyitásakor és zárásakor elszakadhat a tolatókamera vezetékkötege.

A Teslához eddig 2301 garanciális reklamáció futott be eddig a két ügyben, a visszahívott autók száma pedig megközelíti a gyártó 2020 évi összeladásait. A vállalat közölte, nem tud balesetről, sérülésről vagy halálesetről, amely az említett problémák miatt következett volna be. A hírek hallatára először három százalékpontot estek a világ legértékesebb autógyártójának részvényei, de később visszakúsztak, 2021 utolsó negyedévében pedig rekord mennyiségű eladásokra számít a Tesla.

Voltak problémák a közelmúltban

Az NHTSA korábban a járművek oldalra néző jelismétlő kameráival kapcsolatban talált hibákat. Ezeket a Tesla az Egyesült Államokban gyártott autóik lökhárítóiban anélkül cserélte, hogy visszahívta volna őket. Az autókban lehetséges volt menet közben videójátékokat játszani, ami rendkívül balesetveszélyes – ennek az ügynek a végére az NHTSA közbenjárása után nemrég került pont. Szintén a szervezet érte el, hogy 135 ezer, meghibásodásra hajlamos érintőképernyővel ellátott visszahívjon a Tesla, 2021 augusztusában pedig egy átfogó biztonsági vizsgálatot indítottak a Tesla vezetéstámogató rendszereire koncentrálva, miután több autó is ütközött megkülönböztető jelzést használó járművel — írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink