Gyártók Küszöbön a kibocsátás-, baleset- és torlódásmentes közlekedés

Küszöbön a kibocsátás-, baleset- és torlódásmentes közlekedés

Szandányi Levente | 2020.06.02 13:47

Küszöbön a kibocsátás-, baleset- és torlódásmentes közlekedés

Fotó: Jaguar Land Rover Media

A ma kutatása a holnap valósága. A mobilitás világában az elkövetkező tíz évben több változás történik majd, mint a múlt században. Az autonóm, összekapcsolt, elektromos és megosztott mobilitási szolgáltatások át fogják alakítani a társadalmat - jelentette ki Nevijo Mance. Interjú a mesterséges intelligencia autóiparban betöltött szerepéről, kihívásokról, valamint baleset-, kibocsátás- és torlódásmentes közlekedésről a Jaguar Land Rover Hungary mérnökségi igazgatójával, aki előadásával hamarosan részt vesz a Portfolio Járműipar 2020 online konferencián.

Hirdetés

A Jaguar Land Rover milyen területeken alkalmazza már ma is a mesterséges intelligenciát?

A Jaguar Land Rover a járműfejlesztési folyamat számos szakaszában használja a mesterséges intelligenciát. Jelenleg az egyik legérdekesebb példa egy kutatási projekt, amely olyan új mesterséges intelligencia technológia kifejlesztésén dolgozik, ami a vezető hangulatváltozásainak megértésére koncentrál, hogy az utastér számos funkcióját - beleértve a légkondicionálást, szellőztetést, a szórakoztató elektronikát és az utastér világítást – ehhez igazítsa és ezzel segítse elő az esetleges stressz oldását.

Ez a hangulatérzékelő rendszer a legújabb mesterséges intelligencia technológiákat fogja használni ahhoz, hogy a vezető arckifejezéseinek árnyalatnyi változásaihoz alkalmazkodjon és a beállításokat ezeknek megfelelően automatikusan igazítsa. Idővel megtanulja a járművezető preferenciáit, és így egyre testreszabottabb vezetési élményt biztosít. Hasonló technológiát tesztelünk a hátsó utasok számára is a fejtámlába szerelt kamera segítségével. Ha a rendszer fáradtság jeleit észleli, tompíthatja a világítást, besötétítheti az ablakokat vagy emelheti a hőmérsékletet a hátsó részben, hogy az utas könnyebben elaludhasson.

A jövőben a logisztikai és gyártási feladatok ellátásban még nagyobb szerepet kaphatnak a robotok. Ön szerint eljöhet az a kor, amikor teljesen kiszorítják az embereket a gyártósorok mellől?

Az ipari automatizálás gyorsan fejlődik, ahogy a gyártók intelligens, összekapcsolt gyárak felé haladnak. A Jaguar Land Rovernél az automatizálás kritikus szerepet játszik, különösen olyan folyamatokban, ahol a biztonság, a hely és a rugalmasság kulcsfontosságú.

A gyártásban dolgozó munkatársaink szerepe azonban kiemelkedően fontos, különösen amikor a származékos termékek komplex sorozatával és a prémium márkáktól elvárt magas szinten személyre szabott megoldásokkal foglalkoznak.

Véleménye szerint mely állásokat érinti majd leginkább az autóiparban a mesterséges intelligencia előretörése?

Túl korai lenne még bármit is kijelenteni, azt azonban már tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia fontos szerepet játszik a jövőbeli önvezető tulajdonságok fejlesztésében és tesztelésében, ami bizonyos állásokra hatással lehet.

Milyen típusú tudásra lesz akkor szüksége a jövő autóipari mérnökeinek ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a nemzetközi munkaerőpiacon?

Magyarországon a mérnöki központunkba az elektronikus hardver és mechatronika fejlesztésére specializálódó mérnököket keresünk elsősorban. Budapesti munkatársaink szorosan együttműködnek az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező K+F, mérnöki és gyártási funkcióinkkal, valamint az Európát behálózó ellátási láncunkkal, hogy támogassák a járművek bevezetését a globális gyártási helyszíneinken, például Szlovákiában. A mérnöki ismeretek mellett természetesen nyitott, kreatív és jó csapatjátékos személyiségeket keresünk. Azt szeretnénk, hogy a magyarországi csapatban dolgozók mindig keressék a kihívásokat, valamint, hogy soha ne elégedjenek meg egy egyszerű nemmel, mint válasz. Ezzel biztosítjuk az egyéni képességek és üzleti folyamatok állandó fejlesztését és javítását.

Az Ipar 4.0 vívmányainak (a robotizáció, az automatizáció és digitalizáció) alkalmazását felgyorsíthatja a koronavírus elleni küzdelem a jövőben?

Olyan példátlan időket élünk, amikor a globális koronavírus-járvány hatására mindannyiunk élete alapjaiban változhat meg, ezért talán túl korai még megmondani, hogy az élet ezen területe pontosan hogyan fog működni a jövőben. Valószínű azonban, hogy a robotizáció, az automatizálás és a digitalizáció egyre növekvő szerepet játszhat a jövő járműveinek fejlesztésében.

Fotó: Jaguar Land Rover Media

Ön szerint a koronavírus okozta kihívások felgyorsítják, vagy lelassítják az elektromos autózás forradalmát?

A mobilitás alapvető emberi szükséglet és az emberek ennek kielégítésére biztonságos, kényelmes és környezettudatos megoldásokat várnak el. Valószínűleg változásokat fogunk tapasztalni mindannyiunk utazási szokásaiban, és az is előfordulhat, hogy az emberek kevésbé szívesen használják majd a közösségi szolgáltatásokat vagy a tömegközlekedést. Ennek következtében növekedhet az egyéni mobilitás iránti igény. Saját autóval mindenki nyugodtabban közlekedik, mivel tudja, hogy az biztonságos és nagyfokú rugalmasságot nyújt az utazások során. Ezért talán többen vágynak majd autóra.

Az elektromos autózás irányába mutató törekvéseket a koronavírus-világjárvány számos módon befolyásolhatja. Például, az alacsonyabb dízelárak a legújabb benzin- és dízelmotorokat vonzóbbá tehetik egyesek számára. Az elektromos járművek használatára ösztönözhet azonban, hogy a kijárási korlátozás időszakában nagy mértékben javultak a légszennyezettségi mutatók. Mi a Jaguar Land Rovernél, a „Destination Zero” küldetésünk törekvései révén már a kibocsátás-, baleset- és a torlódásmentes jövő felé vezető úton járunk.

Kik lehetnek ennek a legnagyobb nyertesei és vesztesei?

Ezzel kapcsolatban túl korai lenne állást foglalni, mivel a globális koronavírus-járvány hatása még mindig tart.

A mesterséges intelligencia nem csak a gyártásban, hanem a mobilitás biztosításában is meghatározó szerepet kaphat. A cél, a teljesen önvezető járművek előállítása, mikorra válhat ez reálissá?

A ma kutatása a holnap valósága. A mobilitás világában az elkövetkező tíz évben több változás történik majd, mint a múlt században. Az autonóm, összekapcsolt, elektromos és megosztott mobilitási szolgáltatások fogják átalakítani a társadalmat.

A Jaguar Land Rover mikor jelenhet meg a piacon az első, valóban teljesen önvezető járművével?

Ahogy az imént kiemeltem, a mobilitás világában az elkövetkező tíz évben több változás történik majd, mint a múlt században. A Jaguar Land Rovernél a „Destination Zero” küldetés teljesítésében látjuk erre a választ és ezzel törekszünk a jövő mobilitásának kialakítására, amely számunkra baleset-, kibocsátás- és torlódásmentes közlekedést jelent. Célunk az, hogy társadalmunkat biztonságosabbá és egészségesebbé, a környezetünket pedig tisztábbá tegyük. A Jaguar Land Rover meghatározó szereplő a prémium autógyártók között, és elkötelezett amellett, hogy életre szóló élmények birtokába juttassa vásárlóit.

A részben önvezető és teljesen önvezető autózás kapcsán a legnagyobb előrelépést a fokozott biztonság lehetősége jelenti. Úgy gondoljuk, hogy az önvezető járművek a vezetési élmény fokozására szolgálnak, nem pedig annak a helyettesítésére. Az egyre intelligensebb funkciók segítik a vásárlókat abban, hogy az önvezető autókra való áttérés zökkenőmentes legyen. A jelenlegi autóinkhoz hasonlóan a jövőbeni önvezető járműveink is a legszélesebb terep- és időjárási viszonyok között biztosítják majd a gondtalan haladás lehetőségét. Miközben a prémium önvezetési élmény kényelmének és lehetőségének mérföldkövét hozzuk létre.

Véleménye szerint mely technológia, vagy technológiák alkalmazása hozhatja el az áttörést az önvezető autózásban?

Az egyik legnagyobb kihívás megjósolni a megjósolhatatlant, például a forgalom többi résztvevőjének mozgását, valamint nehéz időjárási körülmények között is nagy magabiztossággal felismerni, detektálni az emberi alakokat. Hogyha ezeket sikerül megoldani, az hatalmas előrelépés lenne.

A mesterséges intelligenciára épülő önvezető autóknak köszönhetően valóban drasztikusan csökkenhet a balesetek száma a jövőben?

A Jaguar Land Rovernél a „Destination Zero” küldetés teljesítésében látjuk erre a választ, aminek elérésével nem csak a jövő mobilitását alakítjuk át, hanem baleset-, kibocsátás- és torlódásmentes közlekedés lehetővé tételére is törekszünk. A részben önvezető és teljesen önvezető autózás kapcsán a legnagyobb előrelépést a fokozott biztonság lehetősége jelenti.

Széles körben elismert tény, hogy az olyan emberi tényezők, mint a koncentráció hiánya és a fáradtság, sok balesethez vezetnek, és hogy az önvezető technológiák alkalmazása kevesebb balesetet eredményezhet.

Váratlan események mindig lesznek, hogy lehet felkészíteni a robotpilótákat arra, hogy a legjobb döntést hozzák, amikor emberek élete a tét?

A biztonság a jövő technológiáinak fejlesztésében mindenki számára elsődleges szempont. Hisszük, hogy a részben önvezető és teljesen önvezető autózás kapcsán a legnagyobb előrelépést a fokozott biztonság lehetősége jelenti. Az önvezetés megteremti a lehetőséget arra is, hogy a jármű összes képességét kiaknázzunk, úgy, hogy a vezető kedve szerint bármikor visszaveheti az irányítást.

Pár nap és jön a következő Járműipar 2020 online konferencia! Ne maradjon le róla, itt még jelentkezhet.

Kiemelt Partnereink