Gyártók Körvonalazódik a BMW paradigmaváltása

Körvonalazódik a BMW paradigmaváltása

autopro.hu/D.Á. | 2022.03.02 15:21

Körvonalazódik a BMW paradigmaváltása

Elektromos BMW i4 M50 | Fotó: BMW PressClub Global

2025-ben tervez előállni a BMW az új, elektromos autók alapjául szolgáló Neue Klasse architektúrára épülő első két modelljével, ami egy SUV és egy 3-as szériára alapozott szedán lesz. A Neue Klasse gyártása Magyarországon kezdődik majd.

Hirdetés

2021 őszén a BMW már megszellőztette az NK1 belső kódnéven futó, elektromos 3-as széria érkezését, közben viszont már NA0 és NA5 modellekről szólnak a hírek – előbbi az SUV, utóbbi a szedán. A végleges, hivatalos típusnevek még nem ismertek.

Frank Weber, a BMW fejlesztési vezetője szerint a Neue Klasse egy teljesen új megközelítést jelent az autóépítésben – a korábbi, belső égésű motorokhoz tervezett, de elektromos hajtásokat is befogadó személetet egy alapvetően elektromos rendszerhez megálmodott, de hagyományos hajtáslánccal is szerelhető platformra váltják le. Ezen felül azonban változik a BMW akkumulátortechnikával, dizájnnal, gyártástechnológiával és nyersanyagokkal kapcsolatos személete is.

Saját útjuk van

A gyár mostani közleményéből már biztosra tudható, hogy a Neue Klasse modelljeibe 800 voltos, 350 kilowattos teljesítménnyel tölthető elektromos hajtásrendszer kerül majd. Mivel az akkumulátorok elhelyezését is újragondolta a BMW, az egységek hőmenedzsmentje sokat javul, télen elhanyagolható lesz az egyébként hagyományos hajtásokkal szerelt autókéval veteksző hatótáv csökkenése.

A BMW nem tervez a kínai gyártók körében egyre népszerűbb koncepcióval, az akkumulátorcserélő szolgáltatásokkal és állomásokkal élni, helyette inkább a szilárd elektrolitos technológiába és az akkumulátor-újrahasznosítás fejlesztésébe fektetnek.

A magyar gyár lesz az úttörő

A Neue Klasse architektúra modelljeinek gyártását 2025-ben indítaná a BMW a kifejezetten erre a célra szánt, most épülő debreceni gyárában. Miután a magyar gyárban felfutott a gyártás, a márka központi, i4-esek gyártását is végző, müncheni üzeme is elkezdené az újgenerációs elektromos BMW-k termelését. Az NA0 és az NA5 gyártásának felosztása a két üzem között egyelőre nem ismert — áll az electrive.com írásában.

Épülő BMW-gyár Debrecenben

Épülő BMW-gyár Debrecenben | Fotó: BMW PressClub Global

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink