Gyártók Környezetvédők akadályoznák a Tesla terveit

Környezetvédők akadályoznák a Tesla terveit

autopro.hu/D.Á. | 2022.05.24 08:22

Környezetvédők akadályoznák a Tesla terveit

Fotó: Tesla Gallery

Több környezetvédő szervezet is felszólította a Texas államban található Austin város polgármesterét, hogy ne engedélyezze a Tesla Giga Texas gyárának bővítését. A gyártó akkumulátorok katódjait készítené a frissen átadott autógyára mellett.

Hirdetés

A környezetvédő szervezetek érvei között van, hogy a Tesla már épp elég környezetkárosítást követett el Austinban a gigagyár felhúzásával, nem kellene további gyárakat építeni. Az új építkezés megterhelné a város erőforrásait, főleg a vízkészleteket. A környezetvédők szerint az általuk mérgezőnek tartott katódgyár működése a Colorado folyó mellett Austin ivóvizét is beszennyezheti.

A zöldek nehezményezik azt is, hogy az Elon Musk által a Twitteren megígért környezetvédelmi törekvések nem valósulnak meg. Steve Adler polgármesternek címzett levelükben a környezetvédők hangot adnak elégedetlenségüknek azzal kapcsolatban, hogy a több tízmillió dolláros adókedvezmények által odacsábított Tesla-gyár két év elteltével, máig nem teljesítette a szerződésekben foglalt környezetvédelmi és a helyi közösségek támogatását célzó igéreteit, és ezek pontosításáról és betartatásáról sincsenek fejlemények.

A szokásos szóbeli ígéretek

A Tesla az építkezés során számtalan fát kivágott, rengeteg földet mozgatott meg, tavakat töltött fel, és több mint 400 ezer négyzetméter összefüggő betonterületet alakított ki, de az Elon Musk által vizionált „ökológiai paradicsom” létrehozásával még tartoznak. Kitérnek rá, hogy tisztségviselők és helyi civilek egyaránt azon töprengenek, továbbra is hanyagolja-e majd a Tesla a környezeti és szociális felelősségét. A Tesla gyár szerintük egy újabb aggasztó példa a környezeti igazságtalanságra és szennyező ipari projektekre Austin keleti részén, ahol alacsony jövedelmű közösségek laknak — írja az InsideEVs.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink