Gyártók Kínában fektet az elektromobilitásba a Volkswagen

Kínában fektet az elektromobilitásba a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2020.05.29 17:19

Kínában fektet az elektromobilitásba a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

Helyesnek bizonyultak a Volkswagen kínai befektetéseiről szóló sajtóértesülések. A nemrég aláírt szerződések értelmében a német autógyártó összesen körülbelül 2,1 milliárd euróért fog részesedéshez jutni vagy növelni már meglévő tulajdonrészét elektromobilitásban érdekelt vállalatokban, támogatandó elektrifikációs stratégiáját.

Hirdetés

A VW és Anhuj tartomány kormányzata szándéknyilatkozatban állapodott meg egy összesen egymilliárd eurós befektetésről, mely keretében a VW 50 százalékról 75 százalékra fogja növelni részesedését a JAC Motorsban az alaptőke növelésén keresztül. Az egyezség részeként továbbá a VW a JAC Motors anyavállalatában, a jelenleg a tartományi kormányzat tulajdonában lévő Anhui Jianghuai Automobile-ban 50 százalékos részesedést vásárol. Az év végéig lezárandó ügylet egyelőre még hatósági jóváhagyásra vár.

A 2017-ben alapított JAC Motors elektromos autók fejlesztésével, gyártásával, illetve értékesítésével foglalkozik. 2025-ig kínálata további öt, akkumulátoros elektromos modellel fog bővülni.

Biztosított lesz az ellátás

A VW ezenkívül egy körülbelül 1,1 milliárd eurós befektetés eredményeként az egyik legnagyobb kínai akkumulátorgyártó, a Guoxuan High-Tech főrészvényesévé fog válni, a részvények 26 százalékát birtokolva. A hatósági engedélyhez kötött folyamat év végén várható lezárásával a VW az első külföldi vállalat lesz, mely egy kínai akkumulátorgyártóba fektet be közvetlen módon.

Az üzlettől a VW a stabil ellátás biztosítását, valamint az akkumulátortechnológiai ismereteinek bővülését várja. A Guoxuan jelenlegi és jövőbeli projektjei a kitermeléstől az újrahasznosításon át az egész ellátási láncra kiterjednek.

A Volkswagen Csoport Kínában is a karbonsemlegesség elérésére törekszik, 2025-re pedig az akkumulátoros elektromos, plug-in hibrid és üzemanyagcellás járművek értékesítését az országban évi 1,5 millióra kívánja növelni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink