Gyártók Kezdődik a leépítés: hatszáz kölcsönzött munkavállalótól válik meg a Suzuki

Kezdődik a leépítés: hatszáz kölcsönzött munkavállalótól válik meg a Suzuki

autopro.hu | 2020.03.22 16:38

Kezdődik a leépítés: hatszáz kölcsönzött munkavállalótól válik meg a Suzuki

Fotó: Suzuki News

Pénteken a kölcsönző cég vezetője közölte a Magyar Suzuki kölcsönzött munkásaival, hogy emailben kapott tájékoztatást az esztergomi gyártótól, mely szerint körülbelül 600 munkavállalóval kötött szerződést bont fel. A hírt László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke is megerősítette, akit az elbocsátás közlése után többen is megkerestek az ügyben.

Hirdetés

A Népszava értesülései szerint megkezdték a munkásszálló kiürítését és fertőtlenítését. Az ott lakók közül sokan kelet-magyarországiak, illetve ukránok.

Segítséget remélnek a kormánytól

A Vasas Szakszervezeti Szövetség nyílt levélben fordul a Magyar Suzukihoz, illetve a kormányhoz. A szakszervezet Népszavához eljuttatott levelében egyebek mellett az áll, hogy 2020. március 20-án este elkeseredett, munkájukat vesztett dolgozók keresték meg őket a felmondás hírével a segítség reményében. A szakszervezet tájékoztatása szerint, a munkaviszonyhoz biztosított munkásszállást hétfő reggelig kell elhagynia az érintett munkavállalóknak. A Vasas Szakszervezeti Szövetség azt kérte az esztergomi munkáltatótól, illetve a kölcsönző cégtől is, hogy legyenek tekintettel az alkalmazottakra, a járvány időszakában nehogy utcára kerüljenek emberek.

A magyar kormánynak azt üzenték: annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek megoldódjanak, valamint a jövőben elkerüljük őket, szükségesek olyan intézkedések, melyeket a környező országokban már bevezettek, és amely szerint egy bizonyos időszakban az állam vállalja át az elbocsátani tervezett dolgozók fizetését. Emellett szükséges a hazánkban már bevezetett munkáltatói és munkavállalói adókedvezmények kiterjesztése más, immáron szintén közvetlenül érintett szektorokra. A Vasas Szakszervezet és más ágazatok dolgozói érdekképviseletei is kész javaslatokkal várják, hogy bevonják őket a megoldások kidolgozásába.

„A kormány nem nézheti tétlenül a dolgozó emberek tragédiáját! Minden magyar dolgozó ember nevében kérjük, hogy az érintettek bevonásával, közösen védjük meg a munkahelyeket és az emberek egészségét a vészhelyzetben!” – áll a levélben.

Hétfőtől leáll a termelés

A Magyar Suzuki kedden még arról nyilatkozott, hogy nem állítja le a gyártást, majd szerdán hirtelen bejelentették a leállást. A tervek szerint március 23. és április 3. között szünetel a termelés.

A gyártó közleményében kifejtette, hogy folyamatosan elemzi, és értékeli a helyzetet, illetve minden további változásról haladéktalanul tájékoztatja az érintetteket. Bízunk benne, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vállalatunk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábban megszokott működésre.

A Suzuki saját munkavállalóit helyezi előtérbe

Időközben reagált a Magyar Suzuki Zrt., elmondásuk szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben is megtartja minden munkavállalóját, és biztosítja bérük kifizetését – adta hírül a portfolio.hu-nak az esztergomi autógyártó. Közleményük szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy vállalatuk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábbi működésre. A termelés újraindulásakor pedig minden munkatársukra számítunk.

Éppen ezért, ebben az ideiglenes időszakban a folyamatos bérfizetés biztosított minden munkatársuknak, aki a Magyar Suzuki Zrt. alkalmazásában áll. Számukra az állásidő, munkaidő áthelyezés, otthoni munkavégzés, illetve a fizetett szabadság lehetősége adott - írták.

Hozzátették, jelezték a munkaerő kölcsönző cégek felé, hogy a mostani koronavírusos járványügyi helyzetben szolgáltatásaik igénybevételét szüneteltetik, és a termelés újraindulásakor ismét igénybe kívánják venni.

Az induláskor számítunk a kölcsönzött állomány tagjaira is, számukra egy igen kedvező visszatérési bónuszt dolgozunk ki. Azoknak, akik a határzár miatt nem tudnak hazamenni, a Magyar Suzuki Zrt. lakhatási támogatást nyújt. Törekszünk arra, hogy a bérelt munkaerő közül minél többen kerüljenek át a Magyar Suzuki biztonságot jelentő állományába – jelentette be a vállalat.

Kiemelt Partnereink