Gyártók Jön a Ford ikonikus pickupjának elektromos változata

Jön a Ford ikonikus pickupjának elektromos változata

autopro.hu/P.B. | 2020.09.19 08:23

Jön a Ford ikonikus pickupjának elektromos változata

Fotó: Ford Media Center

Sajtótájékoztatón jelentette be a Ford, hogy az Egyesült Államok legnépszerűbb kisteherautóját, a Ford F 150-est hibrid és teljesen elektromos változatban is fogják gyártani. Az elektrifikáció mellett fejlett vezetői asszisztencia is lesz a megújuló modellben, ami egész Észak-Amerikában (Kanadát is beleértve) a kéz nélküli vezetést is lehetővé tesz.

Hirdetés

A Ford F 150-es már évtizedek óta a legnépszerűbb pickup az Egyesült Államokban, a koronavírus alatt ez a modell húzta fel a Ford eladásainak számát, a modernkor legikonikusabb Ford modelljéről van szó, ami a vidéki Amerika útjainak állandó kelléke. Az F 150-es most belép az elektromobilitás területére.

Jim Farley, a Ford leendő vezérigazgatója (kinevezése már megtörtént, de október 1-jétől veszi át a pozíciót) egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jön az elektrifikált, hibrid F 150-es. A bejelentés abból a szempontból nem meglepő, hogy Farley korábban, kinevezésekor arról beszélt, hogy a Ford tervei között szerepel az elektromobilitás és a konnektivitás előtérbe helyezése. Az új F 150-es mindkét kritériumnak megfelel.

Az egész autóipart megújíthatja az új F 150

A Ford leendő vezérigazgatója nem kisebb állítást tett a sajtótájékoztatón, mint azt, hogy a megújuló modell a Ford mellett az egész autóipart egy új korszakba vezeti, aminek központjában a konnektivitás áll, és emberek millióinak teszi majd könnyebbé az életét.

Farley kiemelte, hogy a Ford F 150 vezetésével lábalhat ki az Egyesült Államok a válságból: a vállalat egymillió amerikainak ad munkát, és százmilliárd dollárral járul hozzá az amerikai GDP-hez, ezeknek a hatalmas számoknak a fele pedig az F 150-eshez köthető. Mint fogalmazott, nincs még egy termék az Egyesült Államokban, aminek ehhez hasonlítható gazdasági szerepe lenne.

Új üzem épül az elektrifikált modelleknek

A Ford meglévő üzeme mellé épít egy újat Rouge városában. A beruházás 700 millió dollárból valósul majd meg, célja pedig az F-széria gyártásának felpörgetése. Mint mondta, ez nemcsak egy hibrid, hanem egy teljesen elektromos hajtású F 150-es modell bevezetését is jelenti a Ford kínálatába – idézi a sajtótájékoztatót az IndustryWeek.

Sok műszaki részlet még nem ismert az elektromos F 150-esről, de a Ford szerint a modell továbbra is egy valódi terepjáró lesz, és továbbra is komoly teherbírással rendelkezik majd. A hátsó raktér mellett az autó elejére is lehet pakolni, és Farley ígérete szerint az elektromos motoroknak köszönhetően a készülő F 150-es erősebb lesz, mint bármelyik korábbi változata.

Kiemelt Partnereink