Gyártók Ismét sokmilliárdos bírság várhat a Volkswagenre

Ismét sokmilliárdos bírság várhat a Volkswagenre

autopro.hu/V.M. | 2020.06.04 06:20

Ismét sokmilliárdos bírság várhat a Volkswagenre

Fotó: Volkswagen Newsroom

Több tízmilliárd dolláros büntetés előtt állhat a Volkswagen az USA-ban, miután az alaszkai Anchorage városának fellebbviteli bírósága nem talált okot arra, hogy két amerikai megye miért nem követelhetne kártérítést a német autógyártótól a járműveinek az előírásokat meghaladó nitrogén-oxid-kibocsátása miatt.

Hirdetés

A Volkswagennek eddig 33,3 milliárd dollárjába került a 2015-ben kirobbant dízelbotrány, egyaránt beleszámítva a büntetéseket és a „manipulált” járművek visszavásárlását. Csak az USA-ban eddig 20 milliárd dollárnál is többet költött a büntető- és a peres eljárások rendezésére, ám mindez nem jelenti azt, hogy az államok, illetve a különböző önkormányzatok nem kezdeményezhetnek további eljárásokat.

A Reuters cikkéből megtudható, hogy a fellebbviteli bíróság bírái tisztában vannak azzal, hogy ítéletük eredményeként a Volkswagent rendkívüli összegű kártérítési kötelezettség terhelheti, ugyanakkor úgy találták, hogy a még 1970-ben elfogadott tiszta levegőről szóló törvény lehetővé teszi az államoknak és az önkormányzatoknak, hogy pereljék a gyártókat.

Harmincmilliós bírság minden egyes napért

A pert elindító Utah államban található Salt Lake megye, valamint a floridai Hillsborough megye egyaránt napi 5 ezer dollárral büntetné az előírások megszegését. A kettő megyében legalább 6100 érintett VW jármű volt a botrány kitörésekor, így a büntetés elérheti a napi 30,6 millió dollárt, éves szinten pedig a 11,2 milliárd dollárt.

A VW közölte, hogy ha muszáj, fellebbezni fog, és az ügyet tovább fogja vinni a helyi legfelsőbb bíróságra, mivel szerintük az ítélet ütközik más bíróságok határozataival.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink