Gyártók Íme a Bollinger elektromos terepjáróknak készített platformja

Íme a Bollinger elektromos terepjáróknak készített platformja

autopro.hu/V.M. | 2020.03.21 12:19

Íme a Bollinger elektromos terepjáróknak készített platformja

Fotó: Twitter/Bollinger Motors

A villanyhajtású terepjárókat fejlesztő amerikai startup, a Bollinger Motors nyilvánosságra hozta annak a platformnak a legfontosabb jellemzőit, melyre a saját, B1 és B2 nevű modelljeit is építeni fogja. Tervük szerint a platformot később más gyártóknak is elérhetővé teszik.

Hirdetés

Az eredeti Hummerét megközelítő 38 centiméteres hasmagasságot biztosító architektúra fogja az alapját képezni az off-road használatra tervezett B1-nek, valamint a B2 pickupnak is.

Terepjárásra hivatott konstrukció

Az E-Chassis nevezetű platformnak jelenleg már zajlik a szabadalmaztatási folyamata. A most nyilvánosságra hozott adatok szerint a platform egy 120 kilowattórás vagy egy jóval nagyobb, 180 kilowattórás akkumulátorcsomaggal látható el. A terepjáró képességet az összkerékhajtást lehetővé tevő kettő motor, a fordulatszám-csökkentő áttétel, illetve a részlegesen önzáró differenciálmű biztosítják. A platform maximális terhelhetősége 2268 kilogramm. A rugalmas kialakításnak köszönhetően könnyedén felhasználható különböző tengelytávú járművek tervezéséhez is. A lengéscsillapításról hidro-pneumatikus, automata szintállítós futómű gondoskodik. A platformon egy aljzat is található, mely 5 és 15 kilowatt közti teljesítménnyel töltheti a rácsatlakoztatott eszközöket. A Bollinger állítása szerint a jármű akkumulátora 75 perc alatt tölthető fel.

Bollinger B1

Bollinger B1 | Fotó: Facebook/Bollinger Motors

A Bollinger 2021-től más gyártók számára is elérhetővé kívánja tenni az E-Chassist. A vállalatok licencszerződés alapján maguk gyárthatják majd le a platformokat, vagy meg is vásárolhatják a kész darabokat. A platform ára egyelőre nem ismert, a B1 és B2 típusoké viszont igen. Mindkettő modellért 125 ezer dollárt kell fizetnie a jövőbeli vevőknek. Az ár így 50 ezerrel haladja meg a Rivian autóinak árát, aminek oka a robosztus kialakítás lehet – írta meg az electrive.com.

Kiemelt Partnereink