Gyártók Így újította meg a Skoda az Octaviát

Így újította meg a Skoda az Octaviát

autopro.hu/P.M. | 2017.02.01 10:33

Így újította meg a Skoda az Octaviát

A modellcsalád igen népes. A Limousine és a Combi mellett a terepes képességekkel rendelkező Octavia Combi Scout, a gazdaságos, földgázüzemű Octavia G-Tec, valamint az RS modellek is rendelkezésre állnak, amelyek – akárcsak a további magas felszereltségű változatok – mind népszerűbbek a vásárlók körében. Az Octavia Limousine és az Octavia Combi most széleskörűen felfrissítve kezdheti meg modellciklusa második felét, s számos európai országban már 2016 vége óta megrendelhetők.

Hirdetés

Az Octavia bemutatkozása óta a cseh autógyártó több mint ötmillió példányt készített belőle. 2016-ban 436 ezer darabos eladásaival a márka teljes értékesítésének mintegy 40 százalékát tette ki. Európában 255 ezer autó talált gazdára, 4,2 százalékkal több, mint a megelőző év során.

Dizájn

A Skoda formatervezői csapata még feszesebbre rajzolta az Octavia vonalvezetését. Elejének újszerű kialakítása a szélesebb hűtőráccsal – amely kristályhatású kiegészítő fényszóróval bővült – és az új tervezésű lökhárítóban kialakított, méhsejt-mintázatú rácsozattal ellátott, még szélesebb légbeömlő nyílásokkal dinamikus hatást kelt, mindenkor már első pillantásra felismerhetővé téve e modelleket. Kívánságra az adaptív fényszóró-szabályzási rendszerrel (Adaptive Front-lighting System; AFS) működő teljes-LED fényszórók is választhatók.

A LED-technikájú hátsó lámpák két változatban állnak rendelkezésre, a C-alakzatot formáló hátsó helyzetjelzők egyenletes és homogén világítási kép formájában jelennek meg. A felfrissített Octavia néhány milliméterrel hosszabb lett, hátsó nyomtávja pedig motorváltozat és hátsó felfüggesztés függvényében 20, illetve 30 milliméterrel vált szélesebbé.

Az utastér még igényesebb és funkcionálisabb, a kombinált műszeregység és a légkondicionáló berendezés kezelőfelülete enyhén átalakult. Az ajtókban extrafelszerelésként diszkrét fénycsövek szolgálnak hangulatvilágításként, színük tíz árnyalatban szabályozható.

Vezetői segédrendszerek

Az elektronikus vezetői segédrendszerek új generációja biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi az Ocatviákat. Az utánfutóval végzett manőverezést segítő vontatmány-asszisztens (Trailer Assist), a prediktív gyalogosvédelem (Predictive Pedestrian Protection), a holttérfigyelő rendszer (Blind Spot Detect), valamint a kiállási asszisztens (Rear Traffic Alert) egyaránt újdonság a kínálatban, akárcsak az proaktív utasvédelmi rendszer (Crew Protect Assist) továbbfejlesztett verziója, amely a városi vészfékfunkcióval (City Emergency Braking) kiegészített Front Assist technológiával is együttműködik. A parkolási asszisztens (Park Assist) továbbfejlesztett változatában áll rendelkezésre.

Hajtásrendszer és futómű

A motorpalettát négy TSI, négy TDI és egy CNG aggregát alkotja, bőséges teljesítményüket egyaránt kedvező üzemanyag-fogyasztással kombinálva. A teljesítménykínálat 63 kW (86 LE) és 135 kW (184 LE) között húzódik. Különösen gazdaságos konstrukció az 1,4 literes, 81 kilowattos (110 LE) G-TEC, amely földgázüzemre készült.

A manuális sebességváltó mellett csaknem minden motorhoz kapható hat- vagy hétfokozatú DSG váltómű is, az 1.8 TSI és a 2.0 TDI motor mellé pedig a ŠKODA összkerékhajtást is kínál. A futómű különlegessége az extrafelszerelésként rendelhető adaptív lengéscsillapítás-szabályzás (Dynamic Chassis Control; DCC), amellyel a vezető a Comfort, Normal és Sport üzemmódok szerint változtathatja igény szerint a csillapítás karakterisztikáját. Minden motor megfelel az Euro 6 kipufogógáz-szabvány előírásainak.

Új hajtásrendszer-kombináció a 2.0 TDI (110 kW/150 LE) erőforrás, a DSG sebességváltó és az összkerékhajtás együttese, az első olyan összkerékhajtású OCTAVIA számára, amely hétfokozatú DSG váltóművel készül.

Térkínálat és felszereltség

A Limousine és a Combi utastere egyaránt 1782 milliméter hosszú, térdmagasságban 73 milliméter hátsó lábtérrel. Csomagtartójuk 590 illetve 610 literes, s a hátsó üléstámlák lehajtásával egészen 1580/1740 literig bővíthető. A Combi elektromos csomagtérajtóval is rendelhető.

A Simply Clever megoldások új ötletekkel egészültek ki: két USB-csatlakozó hátul, lehajtható asztalkák az első üléstámlák hátoldalán, a PET-palackok nyitását könnyítő palacktartó, valamint a Combi LED-technikájú és kivehető csomagtér-világítása. Nagyban növeli a kényelmet a kormánykerék fűtése és a vezetői profil választás részeként személyre szabható gyújtáskulcs.

RS modellek

A felfrissített OCTAVIA kínálatának csúcsán két RS változat áll, a benzines 2.0 TSI és a dízel 2.0 TDI erőforrásokkal. A Limousine és a Combi kiemelkedő teljesítményszint mellett kínálja a modellsorozat jellegzetes erényeit, illetve az infotainment, a connectivity és a vezetői segédrendszerek területén egyaránt iránymutató technikákat.

Az RS modelleket szintén megújult, markáns dizájn jellemzi. Fényszóróik, ködfényszóróik és hátsó lámpáik egyaránt LED-technikájúak, dinamikájukat pedig olyan részletek emelik ki, mint a fekete hűtőrács, a markáns légbeömlő nyílások, a hátsó légterelő és a nagyméretű kipufogó-végcsövek. Az utastérben bőr/szövet (extrafelszereltségként Alcantara®) kárpitozású RS sportülések, nemesacél hatású dekorbetétek és 10 színben szabályozható hangulatvilágítás fogadja a vezetőt és utasait.

Az Octavia RS 2.0 TSI teljesítménye 169 kilowattra (230 LE) emelkedett, végsebessége pedig 250 kilométer/óra. A 2.0 TDI 135 kilowattot (184 LE) produkál: átlagosan mindössze 4,5 liter gázolajjal is beéri 100 kilométerenként (szén-dioxid-kibocsátás: 115 g/km). Az RS modellek hatfokozatú manuális vagy ugyancsak hatfokozatú DSG sebességváltóval rendelhetők. A sportfutómű 15 milliméterrel süllyeszti mélyebbre a karosszériát, a hátsó nyomtáv pedig 30 milliméterrel szélesebb az előd modellhez képest. A kerékméretek 17” és 19” peremátmérő között alakulnak. Karakterét az elektronikus differenciálzár hatású funkcióval (XDS+) bővített elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) és az opcióként hanggenerátorral (Performance Sound Generator) kiegészíthető vezetői profil-választás (Performance Mode Select) teszi teljessé.

Kiemelt Partnereink