Gyártók Hétmillió forint körül lesz az új Renault 5-ös ára

Hétmillió forint körül lesz az új Renault 5-ös ára

autopro.hu/P.B. | 2021.02.18 15:22

Hétmillió forint körül lesz az új Renault 5-ös ára

Fotó: Renault Media

Olcsóbb akkumulátorokat használna a Renault az elektromos 5-öshöz, hogy ezzel is versenyképesebb legyen az autó ára. A lítium-vas-foszfát akkumulátorok viszont a hideg időben rosszabbul teljesítenek, és nehezebbek is.

Hirdetés

Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vállalat tervei szerint a készülő, elektromos Renault 5-ösben lítium-vas-foszfát akkumulátort használnak majd. Az ilyen akkumulátorok nagy előnye, hogy nem tartalmaznak kobaltot, ami az egyik legdrágább alkotóeleme az akkuknak. Emellett stabilabbak és kevésbé hajlamosak túlmelegedni, ugyanakkor nehezebbek (a rosszabb energiasűrűség miatt), és hideg időben jelentősen csökken a hatótávolságuk.

Egyelőre még kérdéses, hogy a Renault 5 minden változatába lítium-vas-foszfát akku kerül-e, vagy csak az olcsóbb, bevezető modellek esetében lesz-e így. A modell bemutatkozása 2023-ban várható.

Akár húszezer euróból is kijöhet az autó

A versenyképes ár mellett persze a profit is cél a Renault számára, de most úgy vélik, hogy akár húszezer euró (körülbelül 7-7,2 millió forint) környékére is lőhetik az 5 árát úgy, hogy rentábilis legyen a modell gyártása.

A Renault Zoe vagy a hasonló kategóriás Opel Corsa-e ára jelenleg harmincezer euró körül mozog, ezen az esetleges támogatások segíthetnek. A Renault 5-ös esetében a cél, hogy ezt az árat is alulmúlják.

De Meo szerint az lenne a kívánatos, ha az új 5-ös ára hasonló lenne, mint egy azonos kategóriás belső égésű motorral szerelt autóé, vagy esetleg egy hibridé – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink