Gyártók Hét modellt vezetne ki kínálatából a Mercedes-Benz

Hét modellt vezetne ki kínálatából a Mercedes-Benz

autopro.hu/G.C. | 2020.07.29 04:23

Hét modellt vezetne ki kínálatából a Mercedes-Benz

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler terveivel tisztában lévő kereskedők szerint a Mercedes-Benz a következő években szűkíteni készül kínálatát. Legalább hét modellt fognak kivezetni a kínálatból közvetlen utód nélkül.

Hirdetés

Az Automotive News ipari szakportállal való beszélgetés során a kereskedők azt állították, hogy ezeket a részleteket közvetlenül Nicholas Speeks-től, a Mercedes-Benz amerikai divíziójának vezérigazgatójától tudták meg, egy webinar során. Speeks azt nem tárta fel, hogy mely modellek kerülnek ki a portfólióból, vagy hogy mikor, de egy névtelen forrás a C-osztály, az E-osztály és az S-osztály kétajtós változatait, valamint a CLS-t és a GT sorozat egy tagját jelölte meg.

Előtérben az elektrifikáció és az önvezetés

„Szükségünk van az összes jelenlegi termékre? Ki kell vennünk a részünket a költségeink csökkentéséből, hogy elérhessük céljainkat” – mondta Speeks a résztvevőknek a jelentések szerint. A magyarázatai azt sugallják, hogy a lépés a Daimler anyavállalat messzemenő tervének része, amelynek célja az éves költségek csökkentése annak érdekében, hogy több pénzt tudjanak a villamosításba és az autonómiába fektetni.

Az értesülések hitelességet adnak azoknak a korábbi pletykáknak, amelyek szerint az újgenerációs S osztály nem lesz kupéként vagy kabrióként elérhető. A C és az E kétajtós változatának megszüntetése üzleti szempontból értelmes, hiszen egyikük sem generál jelentős bevételt. Ami a GT-t illeti, még meg nem erősített híresztelések szerint a négyajtós modellt szüntetik meg. Ennek és CLS helyére a Mercedes-Benz egy elektromos modellt hoz, amely megjelenése valamikor a 2020-as években várható.

Teljesülni látszik a kereskedők kívánsága

Habár a rajongók tetszését aligha nyerik majd el a tervek, a kereskedők üdvözlik a híreket. A Mercedes-Benz nyolc terepjárót és SUV-t, hét szedánt (beleértve az S-osztály Maybach márkás változatát is), egy kombit, négy kupét és hat kabriót forgalmaz. Ezeknek a modelleknek szinte mindegyike többféle összetételben kapható, vagyis több mint száz alapváltozat közül lehet választani. Az egyik kereskedő odáig ment, hogy párhuzamot vont a vállalat kínálata és a Cheesecake Factory étterem menüje között.

„Jó a modellkínálat csökkentése, ez az, amit kértünk. Hogy hét modell elég-e, azt majd az idő fogja eldönteni” – foglalta össze Jeff Aiosa, a Connecticuti New Londonban található Mercedes-Benz márkakereskedés tulajdonosa.

A Mercedes-Benz nem kommentálta az értesüléseket, és nem jelentette be nyilvánosan a modellkínálat leépítésének terveit. A Daimler a nagy átalakulás közepén van. Több milliárd dollár megtakarítását reméli, világszerte több mint 20 ezer munkahely megszüntetésével. Bejelentette, hogy abbahagyja a szedánok gyártását az Egyesült Államokban és Mexikóban, illetve eladja a franciaországi Hambachban található, a Smart ForTwo-t gyártó gyárat, és a jövőbeli modelleket Kínában fogják építeni. Egy váratlan fordulat, hogy az angliai székhelyű Ineos megvásárolhatja a létesítményt a Grenadier SUV építéséhez – írta az Autoblog.

Kiemelt Partnereink