Gyártók Folytatódik a dízelbotrány: a briteknél is pert vesztett a Volkswagen

Folytatódik a dízelbotrány: a briteknél is pert vesztett a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2020.04.08 14:19

Folytatódik a dízelbotrány: a briteknél is pert vesztett a Volkswagen

Fotó: Pexels

A Legfelsőbb Bíróság első fokon az autótulajdonosoknak adott igazat a VW dízelbotrányában Nagy-Britanniában. A döntés mérföldkő lehet a precedensjogon alapuló brit jogrendszerben.

Hirdetés

A tulajdonosok azért pereltek, mert az autóikba (Audi, Seat, Škoda és Volkswagen modellekről van szó) olyan eszközt építettek be, ami nem a valós károsanyag-kibocsátást mutatta, hanem egy manipulált adatot. Az autók így valójában nem is feleltek meg a megfelelő környezetvédelmi előírásoknak.

Az ügyben eljáró bíró szerint abszurd védekezés a Volkswagen részéről, hogy az autótulajdonosok nem szenvedtek semmilyen kárt attól, hogy az autójuk több káros anyagot bocsájtott ki, mint gondolták. Hozzátette azt is, hogy nincs egyedül a véleményével.

A közel 90 ezer ember által indított csoportos kereseti eljárás egyébként rekordot jelent az Egyesült Királyság jogtörténetében.

A Volkswagen kitart az igaza mellett

A VW csoport szerint csalódást keltő ítélet született, de ők kitartanak álláspontjuk mellett, miszerint nem okoztak kárt ügyfeleiknek, egyúttal azt is bejelentették, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Ha jogerősen pert veszít a gyártó, akkor összességében fontmilliós nagyságrendben kellene kártérítést fizetnie – írja az Autocar.

A VW dízelbotránya úgy került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015 szeptemberében megvádolta a gyártót, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A botrány miatt indított vizsgálatokon más gyártóknál is kimutattak hasonló szabálytalanságot.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink