Gyártók Elhalasztják észak-amerikai üzemeik újranyitását a gyártók

Elhalasztják észak-amerikai üzemeik újranyitását a gyártók

autopro.hu/V.M. | 2020.03.25 16:19

Elhalasztják észak-amerikai üzemeik újranyitását a gyártók

Fotó: Ford Media Center

Korábban a három legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors, a Fiat Chrysler és a Ford is bejelentette, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban található gyáregységeiket legalább március 30-ig zárva fogják tartani. A legújabb fejlemények szerint a termelés legkorábban valamikor áprilisban veheti majd ismét kezdetét.

Hirdetés

A három autóipari óriás még az előző héten döntött a termelés ideiglenes felfüggesztéséről. A koronavírus-járvány miatti leállást a Ford legalább április 6-ig hosszabbítja meg. A General Motors és a Fiat Chrysler egyelőre ismeretlen időre tolta ki a termelés megkezdését.

Hasonlóan Kalifornia állam több megyéjéhez, Michigan kormányzója, Gretchen Whitmer is a nem nélkülözhetetlen tevékenységet végző vállalatok működésének egészen április 13-ig tartó korlátozásáról döntött. Az nem egyértelmű, hogy a személygépkocsi-gyártást milyen kategóriába sorolja az intézkedés, de a Fiat Chrysler már közölte, hogy a rendeletnek megfelelően a michigani egységei március 30. után is zárva maradnak.

Az amerikai-olasz vállalatnak egyébként már legalább kettő, egy michigani, illetve egy Indiana állambeli dolgozója is elhunyt az új típusú koronavírus okozta fertőzésben. A mintegy 150 ezer autóipari dolgozót képviselő United Auto Workers egy levélben adta hírül a Fiat Chrysler alkalmazásában állt két tagjának halálát - olvasható a Reuters oldalán.

Gyenge márciusra számítanak

Hétfőn az Alliance for Automotive Innovation (Szövetség az Autóipari Innovációért) és az amerikai haszon- és személygépjármű-ipari beszállítókat tömörítő Motor & Equipment Manufacturers Association (MEMA) egy közös levelet intézett az amerikai jogalkotókhoz, melyben borús képet festettek az amerikai autópiacról. Előrejelzések szerint idén márciusban az amerikai személygépjármű-eladások 40 százalékkal fognak elmaradni a 2019 azonos hónapjában mérttől. A levélből az is kiderült, hogy jelenleg az észak-amerikai autógyárak 87 százalékában szünetel a termelés.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink