Gyártók Elektromosként kaphat új életet az ikonikus Mini

Elektromosként kaphat új életet az ikonikus Mini

autopro.hu/P.B. | 2022.01.26 04:20

Elektromosként kaphat új életet az ikonikus Mini

Fotó: BMW Group Press

Gyári átalakítással kaphatnak elektromos hajtást az eredeti, régi dizájnnal készült Mini kisautók Nagy-Britanniában. Az ikonikus brit autót több mint negyven évig gyártották a régi arculati elemekkel, és a gyári felújítást követően még hosszú ideig maradhatnak az utakon ebben a formában.

Hirdetés

Az 1959 és 2000 között gyártott Mini Morris egyike a világ leghíresebb autóinak. Bár a bő negyven év alatt számos variáció készült a kisautóból, a fő dizájnelemek az ezredfordulóig megmaradtak – sőt, a később gyártott új Mini is sokban hasonlít az elődjéhez. A gyártó olyan programot indított a szigetországban, ami egyrészt segíti a kedves kisautók megmaradását, másrészt környezetbarát formában engedi szabadjára a nosztalgiázást.

A Mini elindított egy új, házon belüli programot, amelynek célja a régebbi modellek villamosítása egy környezetbarát kampány keretében. Az ötlet nem új, a gyártó már 2018-ban elkészített egy egyedi, elektromos Minit, ami nagy népszerűségnek örvend.

Tisztább és erősebb is az elődnél

A gyári felújítással egy 121 lóerős (90 kilowattos) villanymotor kerül a régi kasztniba, amivel kilenc másodperc alatt gyorsulhat fel óránkénti száz kilométeres tempóra az autó – jóval hamarabb, mint az eredeti kivitelek közül bármelyik. A korábbi négysebességes váltó helyét természetesen egy automataváltó veszi át.

Az akkumulátor kapacitását még nem hozták nyilvánosságra, de a töltőt az eredeti üzemanyagtöltő-nyíltás helyén lehet csatlakoztatni, és akár 6,6 kilowattal is lehet majd tölteni az autót, melynek hatótávolsága alulról súrolja a 160 kilométert.

Az eredeti műszerfalon helyet kap majd az akku töltöttségét mutató visszajelző is.

Nem végleges döntés

A gyári átalakítás után nem kell újra regisztrálni az autót, sőt, akár meg is gondolhatja magát a tulajdonos – az adott autó motorját a kiszerelés után megjelölik és tárolják, így később akár vissza is lehet szerelni azt a járműbe.

A Mini szerint az új, Recharged néven futó projekt kiválóan illeszkedik a márka jövőbeli stratégiájába, amely magában foglalja a körkörös gazdaság szempontját is. Közleményben kiemelik, hogy új elektromos autók jelenhetnek meg az utakon az alapoktól történő gyártás környezeti terhelése nélkül – írja az Autocar.

A projekt fontos eleme még, hogy az átalakított autók megőrzik a Mini eredeti karakterjegyeit, és a belső tartalom átalakítására – zöldítésére – koncentrálnak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink