Gyártók Elektromos teherautót gyárt Brazíliában a Volkswagen

Elektromos teherautót gyárt Brazíliában a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2021.06.17 08:17

Elektromos teherautót gyárt Brazíliában a Volkswagen

Fotó: VWTBPress

Az MAN latin-amerikai leányvállalata, a Volkswagen Caminhões e Ônibus (VWCO) megkezdte első tisztán elektromos teherautójának gyártását Brazíliában. A járműből évente 1000-3000 darabot fognak összeszerelni.

Hirdetés

A még 2018-ban leleplezett típus neve e-Delivery. A városi áruterítésre tervezett közepes tehergépkocsi gyártása egy extenzív tesztelési szakasz után indult meg a Rio de Janeiro államban található Resende városában.

Az akkumulátoros elektromos típus értékesítése júliusban kezdődik. A VWCO eddig egyetlen megrendelő, a brazil Ambev sörgyártó nevét közölte, a vállalat azonban már jelezte, hogy a piaci bevezetés kezdetekor további cégeket fog bejelenteni.

Innovatív akkumulátortechnológia

Az e-Delivery-hez a kínai CATL szállítja az akkumulátort. Az electrive.com úgy tudja, hogy a telepek a kínai vállalat úgynevezett cell-to-pack technológiájával készülnek, ami azt jelenti, hogy a cellákat közvetlenül az akkumulátorházba integrálják.

Az elektromos járművek nagyfeszültségű akkumulátoraiban a cellákat előbb kisebb csoportokba, modulokba rendezik, melyekből végül felépül az energiatároló egység. A modulok elhagyásával azonos területen több cella fér el, ezáltal növelve az energiasűrűséget.

Tesztelés alatt az e-Delivery még 2020-ban az Ambev flottájában.

Tesztelés alatt az e-Delivery még 2020-ban az Ambev flottájában. | Fotó: VWTBPress

A moduláris alapokra épülő e-Delivery pontos hatótávolsága még nem ismert, de várhatóan több mint kétszáz kilométer. A VWCO ígérete szerint gyors töltéssel körülbelül 15 perc alatt érhető el harminc százalékos töltöttségi szint, míg a telep teljesen feltöltése három órába telik.

A 11-14 tonnás e-Delivery globális értékesítését eredetileg már 2020-ban meg akarták kezdeni. A típus első megrendelője, az Ambev 2023-ig összesen 1600 darabot tervez üzembe állítani belőle, az első száz teherautót pedig még az idén át fogják adni számára.

Kiemelt Partnereink