Gyártók Elektrifikálja berlini üzemét a Mercedes

Elektrifikálja berlini üzemét a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2021.03.05 06:19

Elektrifikálja berlini üzemét a Mercedes

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler marienfeldi gyárát 1902-ben alapították, ezzel a német vállalat legrégebbi ma is működő üzeméről van szó, ami 2500 embernek ad munkát. Jelenleg még a vezérléshez és a váltókhoz gyártanak itt alkatrészeket, sőt, vezérműtengelyek, pumpák és dízelmotorok is készülnek az egységben, ami hamarosan átállhat az elektromos hajtások alkatrészeinek gyártására.

Hirdetés

A Daimler és a Mercedes-Benz tervei szerint még az idén meg kell kezdődnie a berlini gyárban az EQ modellek alkatrészeinek gyártását, valamint az EQS modellek akkumulátoraihoz készülő darabok összeszerelését is. Az átállás azért ilyen sürgős, mert a Mercedes 2022 végéig hat új elektrifikált modellt vezet be – ezekről korábban részletesen beszámolt az autopro.hu is.

Berlin-Marienfelde egyben a szoftverközpont is lesz a Mercedes-Benz életében, az új programok tesztelése és validálása is itt fog történni. Jörg Burzer, a Mercedes-Benz igazgatósági tagja kiemelte, hogy a vállalat legrégebbi üzemének elektrifikálása komoly üzenetet is hordoz magában.

Az átalakulás elbocsátásokkal is jár

A Daimler berlini üzeme a maga 2500 dolgozójával egyike a legnagyobb ipari létesítményeknek a német fővárosban és környéken, ráadásul a mérete is tekintélyes a maga 500 ezer négyzetméterével. A dolgozói létszámban azonban változások fognak bekövetkezni, miután a hagyományos alkatrészek gyártási volumene csökkenni fog. A Daimler nem is titkolja az elbocsátások tényét, jelenleg az a vállalat célja, hogy minél zökkenőmentesebben, minél kisebb kárt okozva mehessen végbe az átalakulás - írja az electrive.com.

Az autopro.hu is beszámolt róla, hogy az utóbbi időben többször is tüntettek a szakszervezetek a leépítések ellen, legutóbb a hét első felében. A Daimler egyelőre nem árulta el, mekkora leépítésről lenne szó, de az üzemi tanács attól tart, hogy akár a gyár dolgozóinak felét is elküldhetik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink