Gyártók Egyre több megrendelést kap a Traton

Egyre több megrendelést kap a Traton

autopro.hu/P.B. | 2021.05.12 04:20

Egyre több megrendelést kap a Traton

Fotó: Man Trucks & Buses

Jóval több megrendelést kapott a Traton az idei év első negyedében a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Ez azt mutatja, hogy a Volkswagen teherautó-gyártó leányvállalata jól halad a válságból való kilábalással.

Hirdetés

2021 első negyedévében körülbelül 81.700 járműre érkezett megrendelés a Tratonhoz – ez több, mint a felével több a tavalyi első negyedéves adatokhoz képest. Ebbe beletartozik az összes MAN, Scania és a dél-amerikai VW Caminhoes busz és haszongépjármű – ezek a márkák alkotják a Volkswagen haszongépjármű portfólióját.

A bejelentés hírére 2,3 százalékkal nőtt a Traton részvényeinek értéke a tőzsdén. Kiderült az is, hogy a remek eredményhez főleg a teherautók iránt növekvő kereslet járult hozzá, a buszok eredményén ugyanis még mindig érződik a járvány hatása, különösen igaz ez a turistabuszokra.

Javuló kilátások

A Traton – és az egész haszongépjármű-iparág – számára 2020 különösen nehéz év volt. A járvány hatására bizonytalanná váltak a beruházások, az utazások és számos olyan terület, amihez teherautók vagy buszok kellenek. Az év második felében kezdett javulni a helyzet, 2021 pedig már jól indult, noha a vírus még velünk van.

Az Automobilwoche ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy versenytársaihoz (elsősorban a Daimlerhez és a Volvóhoz) képest a Traton valamivel gyengébben teljesít még most is, tehát nincs kint teljesen a gödörből a vállalat.

A vártnál jobb számok

A tavalyi 96 millió euró után az idei első negyedévben 129 millió euró profitot könyvelhetett el a Traton. Az árbevétel 15 százalékkal 6,5 milliárd euróra nőtt, a kiigazított üzleti eredmény pedig elérte 516 millió eurót.

Az eredmény hatására új előrejelzést nem készített a cég, de az áprilisi, a tavalyihoz képest sokkal optimistább prognózist megerősítette.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink