Gyártók Egyezségre jutott a Tesla a fremonti gyárát illetően

Egyezségre jutott a Tesla a fremonti gyárát illetően

autopro.hu/V.M. | 2020.05.15 12:20

Egyezségre jutott a Tesla a fremonti gyárát illetően

Fotó: Tesla

Sikeresen megállapodott az amerikai Tesla a fő gyárának újranyitásáról a kaliforniai Alameda megyével. Az egyezség szerint a valójában már ezen a héten megnyitott fremonti üzem jövő héttől, vagyis akár már május 18-ától hivatalos keretek között működhet.

Hirdetés

A Tesla és a kaliforniai megye azután került konfliktusba egymással, hogy a megyei önkormányzat nem járult hozzá az autógyártó termelésének újraindításához. Kalifornia kormányzója már korábban engedélyezte a termelés ismételt megkezdését, ám Alameda megye a hónap végéig érvényben kívánta tartani saját járvány elleni intézkedéseit, melyek értelmében a Tesla nem termelhetne. A vállalat, hogy megkapja a megye engedélyét, be kívánta mutatni az egészségügyi óvintézkedésit részletező terveit, ám a vállalat szerint az önkormányzat nem volt hajlandó válaszolni megkeresésükre. A Tesla május 9-én perrel, a vezérigazgató, Elon Musk pedig a fremonti gyár áthelyezésének lehetőségével válaszolt.

Musk egyik Twitter-bejegyzése szerint május 11-től a Tesla elkezdte újraindítani a termelést, amit a Reuters értesülései is megerősítettek. Május 12-én, kedden a dolgozói parkoló megtelt, kamionok érkeztek vagy hagyták el az üzem területét, illetve a korábbi néhány helyett már több száz elkészült autó várt elszállításra. A megye rendelete szerint a korlátozások megszegése pénz- és börtönbüntetéssel sújtható.

Újraindulás rendőri felügyelet mellett

A vállalat és a megye közti megállapodás pontot tehet a fiaskó végére, amihez egyik május 12-i tweetjében Donald Trump is hozzászólt, azt tanácsolva Kalifornia államnak, hogy engedélyezze a fremonti egység megnyitását. A Tesla hétfőig kiegészítő óvintézkedéseket hozhat, azt pedig, hogy az elektromosautó-gyártó betartja-e a megállapodásban szereplő egészségügyi intézkedéseket, a rendőrség fogja ellenőrizni.

A Tesla intézkedései egyébként nagyon hasonlítanak más autógyártókéhoz. Szerepel köztük a dolgozók testhőmérsékletének mérése, védőfelszerelések biztosítása, valamint a közösségi távolságtartás is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink