Gyártók Egyből kettő: bemutatkozik az Arteon két új változata

Egyből kettő: bemutatkozik az Arteon két új változata

autopro.hu/M.K.F. | 2020.07.04 04:23

Egyből kettő: bemutatkozik az Arteon két új változata

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egy modellsorozat, két változat. A Volkswagen egyidejűleg mutatja be az új Arteont, és annak második verzióját is, az Arteon Shooting Brake-et világpremierjén. Ez a modell teljesen új értelmezést ad a korábbi koncepcióknak.

Hirdetés

„A Volkswagen ebben az évben 34 új modellt mutat be, a márka történetében még soha nem volt ilyen széleskörű modell-premier” - mondja Ralf Brandstatter, a márka üzemeltetési és ügyvezető igazgatója. „Az Arteon Shooting Brake-kel bővül modellkínálatunk a középkategóriás szegmensben. Lendületességével, praktikusságával és modern technológiájával új szintre emeli kategóriáját.”

Stílusos és dinamikus

Az Arteon 2017-ben jelent meg a Volkswagen Gran Turismo-ban, a gyártó most bemutatja a sorozat frissítését. A két új modell megjelenése egyaránt formabontó és lázadó, formanyelvük kifejező. A külső változások között szerepel az elől lévő LED-csík, a feltűnő króm rudakat és új légbeömlőket tartalmazó lökhárító. A hűtőrács és a hosszú, széles motorháztető egy egységként formálódik. Az elülső és hátsó LED-világításoknak köszönhetően mindkét Arteon verzió megjelenése kiemelkedő, különösen éjszaka.

Mindkét modellt dinamikus vonalvezetés jellemzi, mégis akad néhány szembetűnő különbség. Míg a szedánnál a B-oszlopoktól az ablakvonal és a tető folytonosan hátraível, a Shooting Brake esetében az ablakvonal párhuzamosan fut a tetővel. Az alsó végén azonban a vonalak felfelé tartanak a D-oszlopok felé, emiatt a hátsó ablak szűkebb és hivalkodóbb, így sportosabb hátsó profilt ad a járműnek.

Hibridben is elérhető modellek

Most első alkalommal az Arteon plug-in hibrid hajtással is elérhető. A tisztán elektromos, hosszú hatótávnak köszönhetően az Arteon eHybrid és Arteon Shooting Brake eHybrid vezetői számára a napi vezetési távolságok nulla kibocsátással történő megtételét teszi lehetővé. Ezt is, mint az összes új műszaki fejlesztést, mindkét karosszéria változatban alkalmazzák.

Dinamikus teljesítményt biztosít az Arteon R

Az Arteon R lesz a sorozat csúcsmodellje, mely valódi dinamikus lendületet nyújt. Ezzel a sémával a Volkswagen továbbhalad a prémium teljesítmény útján. A modell különleges összkerékhajtást kap, az R-Performance nyomatékvektor vezérlése nemcsak az első és a hátsó tengely, de a két hátsó kerék közt is dinamikusan osztja meg a hajtóerőt, a vezetési helyzettől függően. Ez az élenjáró technológia megteremti a vezetés lendületességének új szintjét a kategóriában.

Fotó: Volkswagen Newsroom

Jut hely bőven mindenkinek

A tervezők az új Arteon kialakításánál a praktikusságra is nagy hangsúlyt fektettek, így a sofőr, az utasok és a poggyász számára egyaránt tágas tér áll rendelkezésre. A hátsó lábtér méretében nincs változás (1016 milliméter), de a fejtér elől és hátul is nagyobb. A hátsó ülés háttámlája mindkét modellben aszimmetrikusan behajtható. A kombi csomagtartója 565 literes, két literrel tágasabb, mint a szedáné. Az üléstámlákat ledöntve a plafonig mérve 1632 literes teret kapunk, a szedán esetében ez 1557 litert jelent. A csomagtér maximális hosszúsága 2090 milliméter.

Travel Assist az újítások között

Az Arteon egyéb újításai között említésre méltó a 0-210 kilométer/óra sebességtartományban üzemelő IQ.Drive félautonóm vezetési rendszer. A rendszernek köszönhetően érzékelhetően kényelmesebbé válik a vezetés, főleg csúcsforgalomban és útépítéseken. Az automatikus sebességszabályozó kanyaroknál, körforgalmaknál és kereszteződéseknél reagál a megfelelő sebességkorlátozással, valamint a Lane Assist sávtartó rendszer a sáv közepén tartja a járművet.

Új vezetési környezetet is kínálnak az Arteon modellek, ami számos működéskönnyítő berendezést tartalmaz. Érintésvezérelt, multifunkcionális kormány és klímaszerkezet, vezeték nélküli okoseszköz csatlakozás (Apple CarPlay, Android Auto), 700 wattos csúcskategóriás hangrendszer a Harman Kardon szakembereitől, illetve a változtatható hangulatvilágítás vonzó látványt nyújt az autó belsejének.

Kiemelt Partnereink