Gyártók Egy SUV lesz a Lamborghini első elektromos autója

Egy SUV lesz a Lamborghini első elektromos autója

autopro.hu/V.M. | 2022.01.27 04:20

Egy SUV lesz a Lamborghini első elektromos autója

Lamborghini Urus | Fotó: Lamborghini Media Center

A sportautógyártó első tisztán elektromos modellje egy négyüléses, teljesen új tervezésű szabadidőautó lesz, ami 2028-tól lesz kapható. Ezt az Urus tisztán elektromos második generációja fogja követi.

Hirdetés

Az már korábban is ismert volt, hogy a 2021-et rekord értékesítésekkel záró Lamborghini egy négyüléses modellt tervez első tisztán elektromos autójának, nemrég azonban a cég vezérigazgatója, Stephan Winkelmann több részletet is megosztott a járműről.

A vállalatvezető az Autocar brit autós magazinnak adott interjú során beszélt az évtized vége felé érkező új modellről, utalva arra, hogy az egy SUV formáját öltheti: „Az az elképzelés, hogy nagyobb lesz a hasmagasság, mint egy normál autónál, de még nem hoztunk végleges döntést”

Winkelmann elmondása alapján a Lamborghini első teljesen elektromos autóját hasonlóan pozicionálhatják, mint a csakugyan a VW konszernhez tartozó Bentley első e-autóját, amiben a vezető szintén magasabban foglalhat majd helyet, mint például egy szokványos szedánban.

A Lamborghini kínálatában jelenleg egy négyüléses modell van, az Urus SUV. Előtte a legutóbbi, több mint kettő ülőhellyel rendelkező autó a 80-as években gyártott LM002 terepjáró volt.

Idén startol a projekt

Az új modell fejlesztése, amennyiben minden jól megy, 2022 vége felé fog elkezdődni – osztotta meg Winkelmann, aki a műszaki részleteket illetően nem bocsátkozott részletekbe. Azonban leszögezte, hogy „az autónak egyértelműen egy valódi Lamborghininek kell lennie.”

A gyártó korábban azt közölte, hogy a padlólemez és a hajtáslánc esetében mérlegelni fogják a saját gyártás és a beszerzés lehetőségeit. A Bentley első e-autója az Audi Artemis-projektje keretében fejlesztett platformra fog épülni, és nem kizárt, hogy a költségek csökkentése érdekében a Lamborghini is azt fogja használni.

A második e-autó is crossover lesz

A Lamborghini első teljesen elektromos SUV-ját valószínűleg egy évvel fogja követni az Urus teljesen elektromos második generációja, amiről Winkelmann elárulta, hogy nem fog belső égésű motorral is rendelkező változatban készülni.

Azt még nem tudni, hogy a 2024-ben hibrid hajtást kapó Urus mostani generációja egészen 2029-ig a kínálatban fog-e maradni.

Megalapozott választás

Azt, hogy az első teljesen elektromos modellek SUV-k lesznek, Winkelmann azzal magyarázza, hogy így a márka más szegmensekben megőrizheti a megszokott sportos arculatot.

Mint ismert, a Lamborghini 2024 végétől csak hibrid hajtáslánccal tervezi kínálni autóit, ugyanakkor a teljes elektrifikáció ideje még nem dőlt el, sőt Winkelmann nem zárja ki a belső égésű motor hosszú távon kínálatban tartását sem. „Lehetséges a szuperautós üzletágunkban egy elnyújtott hibridizáció, amennyiben ezt lehetővé teszik a fenntarthatósági előírások és esetleg a szintetikus üzemanyagok. Ez egy ajtó, amit egyelőre nyitva hagyunk.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink