Gyártók Egy sikeres autó még jobb változata: bemutatkozik az új Audi Q5

Egy sikeres autó még jobb változata: bemutatkozik az új Audi Q5

autopro.hu/P.B. | 2020.07.05 08:22

Egy sikeres autó még jobb változata: bemutatkozik az új Audi Q5

Fotó: Audi Mediacenter

Az új Q5-ös sportosabb, de továbbra is az Audi Q-szériájának stílusjegyeit magán viselő külsőt kapott, utastere pedig igazi luxust sugall. A lámpák teljesen egyedi technológiával rendelkeznek, míg az autó meghajtása ötvözi a nagy teljesítményt és a kis károsanyag-kibocsátást. Természetesen nagy szerepet kapnak az autóban a vezetőt segítő digitális rendszerek is. A Mexikóban készülő új Audi Q5-ösök már ősztől elérhetőek lesznek.

Hirdetés

A Q5-ös egyike az Audi legsikeresebb modelljeinek, a közepes méretű, prémium SUV kategóriában a legnépszerűbb autók egyike Európában. A sikersztori pedig folytatódik, a Q5-ös még jobb lesz.

Ahogyan az Audi közleménye rámutat, a Q5-ös magán viseli az Audi Q szériájának jellegzetességeit. Az erős, robusztus megjelenés biztonságot sugall, az új Q5-ös ráadásul sportosabb megjelenést kapott néhány apróbb változtatásnak köszönhetően. Aerodinamikus kialakítású, lapos elejét masszív szegéllyel plasztikusan kiformált Singleframe hűtőrácsa, oldalnézetét pedig markánsan lendületes és határozottan kiemelt vállöve határozza meg. A hűtőrács tágasabb és szélesebb lett, mint korábban bármikor, míg a küszöb átalakítása után az autó magasabbnak tűnik.

Elől és hátul is maradnak a határozott fellépést kiemelő csíkok, ezekben opcionálisan több változtatást is eszközölhet a megrendelő. A gumik az alapmodellen 18 colosak lesznek, míg az SQ5 21 colos abroncsokat kap.

Az új Q5 összesen tizenkét színben lesz rendelhető, ebből kettő új: a District Green és az Ultra Blue nevű árnyalatokban még nem lehetett kapni a korábbi Q5-ösöket.

A méretek nem sokat változtak

Az új Q5-ös ugyanolyan széles és magas lesz, mint az elődje (tükrök nélkül 189 centiméter széles és 166 centiméter magas), míg a hossza a nagyobb lökhárítók miatt minimálisan növekszik, 4,68 méterre a korábbi 4,66-ról. A 2,82 méteres tengelytávnak köszönhetően az autó utastere tágasabb lett.

A hátsó ülések eltolásával és előre döntésével 550 literről 1550 literre növelhető a csomagtartó kapacitása. Az autó a könnyű karosszériaelemeinek köszönhető az egyik legkönnyebb modell a szegmensében.

Komoly információs és szórakoztatórendszer

Három különböző megjelenést biztosít az autóban található, nagy felbontású 12,3 colos képernyő. A rendszert a kormány gombjaival működtetheti a vezető. Ehhez a vezérlőrendszerhez bármilyen okostelefon csatlakoztatható.

A navigációs rendszer központi kijelzője 10,1 colos, ami érintéssel vagy hangvezérléssel működik. A két rendszer együtt komoly rugalmasságot biztosít a vezető számára. Az autó hálózatba kapcsolt navigációs rendszere valós idejű adatok alapján segít megtervezni az útvonalat, sőt, ahol erre a jelzőlámpák alkalmasak, akár azok programját is előre jelezheti az autó, így könnyen vezethetünk „zöld hullámban”.

Nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás

Az Audi Q5 40 TDI gyári fogyasztása 5,3 és 5,5 liter 100 kilométeren, vegyes körülmények között, míg szén-dioxid-kibocsátása 139 és 143 gramm között mozog kilométerenként. A kétliteres, négyhengeres dízelüzemű kivitel 150 kilowatt teljesítményre képes, míg 22 kilométer/órás sebesség alatt a dízelmotor helyett egy 12 voltos elektromos motor dolgozik. Ennek a mild hibrid technológiának köszönhető az autó alacsony fogyasztása.

Az autó 7,6 másodperc alatt gyorsul fel állóhelyzetből 100 kilométer/órás tempóra, míg végsebessége 222 kilométer/óra.

A Q5-ösben hétsebességes, S-tronic váltó lesz, valamint az autó összkerékhajtású.

Már 2020-ban megjelenik a 2021-es Q5-ös

Az új Audi Q5 40 TDI Mexikóban készül, európai megjelenése idén ősszel várható. A fent bemutatott kivitel kezdőára Németországban 48.700 euró lesz (nagyjából 17,3 millió forint).

Arról egyelőre még nincs információ, hogy Magyarországon mikor és mennyiért lehet majd új Q5-öst venni.

Kiemelt Partnereink