Gyártók Bővíti együttműködését a városi légi mobilitás terén a Fiat Chrysler

Bővíti együttműködését a városi légi mobilitás terén a Fiat Chrysler

autopro.hu/V.M. | 2021.01.14 12:22

Bővíti együttműködését a városi légi mobilitás terén a Fiat Chrysler

Fotó: FCA

Kibővíti már fennálló, városi légi mobilitás terén folytatott együttműködését a Fiat Chrysler és az elektromos repülőgépet fejlesztő Archer. A kaliforniai cég hozzáférést kap az FCA ellátási láncához, kompozit anyagokkal, illetve tervezéssel kapcsolatos tapasztalataihoz és képességeihez.

Hirdetés

Az Archer célja, hogy létrehozza a világ első, kizárólag elektromos repülőeszközöket használó légitársaságát, mely városon belüli légiközlekedést biztosítana utasainak. Az új megállapodás hozzá fogja segíteni a céget e céljának megvalósításához.

Az Archer 2023-ban akarja megkezdeni az elektromos hajtású, kompozit anyagokból készült, függőleges fel- és leszállásra (Vertical Take-Off and Landing – VTOL) képes légi járművének sorozatgyártását. A gép kilencven kilométert meghaladó hatótávolsággal és mintegy 240 kilométer/órás maximális sebességgel fog rendelkezni.

A 2021-ben bemutatásra kerülő repülő pilótafülkéjének tervezésében az FCA is szerepet vállalt, az együttműködés kiterjesztése pedig lehetővé fogja tenni a gyártási költségek csökkentését.

Mások is próbálgatják a szárnyaikat

Az FCA nem az egyetlen autógyártó, mely a városi légi mobilitás felé nyit. Tavaly egy másik amerikai autógyártó, a General Motors vezetője, Mary Barra tett említést arról, hogy a vállalat a későbbiekben légi járművek fejlesztésével is foglalkozhat. Más gyártók, mint a Geely, a Toyota, a Daimler, a Volkswagen, valamint a Hyundai már jelen vannak a területen. A Hyundai 2026-ban egy pilóta nélküli, hibrid teherszállító repülőt tervez bemutatni, amit 2028-ban egy teljesen elektromos, városok közti utakra tervezett modell fog követni, 2030-ban pedig elindítaná városok közti légi utakat nyújtó regionális szolgáltatását.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink