Gyártók Autógyárat építene hazánkban a BYD?

Autógyárat építene hazánkban a BYD?

autopro.hu/P.B. | 2023.03.13 10:23

Autógyárat építene hazánkban a BYD?

Fotó: Facebook/BYDUSA

Az elektromosautó-piacon a Teslával egy ligában játszó BYD az eredeti tervei szerint Nagy-Britanniában épített volna autógyárat Európában. A Brexit miatt viszont már nem biztos, hogy megérné a szigetországba vinni a beruházást – ellenben Magyarország jó ötlet lehet az autóipart támogató gazdaság miatt.

Hirdetés

A kínai BYD már jelen van Magyarországon, Komáromban elektromos autóbuszokat gyárt a cég. Ezekkel a buszokkal Európa és Magyarország útjain is találkozhatunk, többek között Komárom városában is. Ha beigazolódnak a legfrissebb iparági pletykák, akkor a buszok után személyautókat is gyárthat hazánkban a vállalat.

A BYD ambiciózus tervei között nemcsak a Tesla megelőzése, és ezzel az elektromos autók szegmensében a piacvezető pozíció szerepel, hanem az is, hogy 2030-ra a világ minden tizedik elektromos autóját ő gyártsa. Ehhez nyilván kevés a kínai piac uralása, Európában is terjeszkednie kell a vállalatnak – sokáig úgy tűnt, Nagy-Britannia lesz az az ország, ahol a személyautók gyártásával megvetik a lábukat.

Jön a fordulat?

A Financial Times szerint a brexit következtében a BYD számára már nem lenne kifizetődő a brit terjeszkedés, sokkal inkább egy EU-s országban érné meg gyárat felhúzni. Ez az ország könnyedén lehet Magyarország, annyi viszont már biztos, hogy Nagy-Britanniát kizárta a kínai gyártó - Michael Shu, a vállalat európai elnöke szerint a szigetország még az első tízben sincs azon országok között, ahol üzemet építenének, a kontinens sokkal kedvezőbbnek tűnik.

Hazánk mellett szólhat a már kiépült autóipari ökoszisztéma, a támogató környezet, és minden bizonnyal az is, hogy a cég – ha nem is személyautókkal – jelen van a magyar piacon. Magyarország mellett négy jóval nagyobb ország van még versenyben: Franciaország, Németország, Lengyelország és Spanyolország – írja a Financial Times. Fontos megjegyezni, hogy hazánkhoz hasonlóan Franciaországban is van egy buszgyára a cégnek.

Nem kell sokat várni a döntésre

A hírek szerint a BYD még ebben az esztendőben meghozza a döntést a kérdésben. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a tervek szerint már 2025-ben megkezdenék az autógyártást Európában – ráadásul nem is kis tételben: a cégnek van olyan üzeme Kínában, ahogy évente egymillió autót gyárt. Az agresszív európai terjeszkedéshez akár hasonló méretű gyárat is felhúzhat a vállalat, korábbi hírek szerint 800 ezerrel növelnék az európai járműgyártás mértékét, igaz, ehhez akár több gyárat is építhetnek.

A BYD Norvégiában kezdte meg az autói európai forgalmazását, azóta a német és a svéd piacra is belépett. A cél további európai országokban való terjeszkedés.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink