Gyártók Audi-bérmegállapodás: úgy tűnik, mindenki nyert

Audi-bérmegállapodás: úgy tűnik, mindenki nyert

Gégény István | 2016.04.04 14:56

Audi-bérmegállapodás: úgy tűnik, mindenki nyert

Felszállt a fehér füst, kemény közös munka árán megszületett a győri autógyártó és a szakszervezet közötti megállapodás. Mutatjuk a részleteket.

Hirdetés

Bár a reggeli órákban még a pénteki közlemény feltételes fogalmazását idéző tájékoztatást kaptunk a szakszervezet elnökétől, mégis pont került a szinte az egész hazai járműipar érdeklődése által kísért folyamatra. A lényeg: nem fognak sztrájkolni a munkatársak, sikerült ugyanis megoldást találni a kialakult helyzetre.

A munka haladhat tovább

A hozzánk eljutott korábbi és friss információk alapján úgy teljesültek a munkavállalói oldal elvárásai, hogy közben a munkaadó is eredményesen érvényesítette saját érdekeit.

A választható béren kívüli juttatások (VBK) éves kerete 2016-ban 570 ezer forint lesz, a béremelés is az idei év első napjáig visszamenőlegesen jár, a mértéke viszont sávosan változik. Azon dolgozók, akik 170-209 ezer forint között kerestek tavaly, megkapják a kért 20 ezer forintos emelést, míg akik 290 ezer forint fölött kerestek korábban, idén 15 ezer forintos emeléssel kalkulálhatnak. Ezen szélső értékek közé további két lépcsőt iktattak be a megállapodó felek.

Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke

Azt is elérte a sztrájkbizottság, hogy VBK elemként további bérkiegészítés álljon rendelkezésre minden, teljes 2016. évet ledolgozó munkatárs számára. Az ezzel növelt teljes VBK összegből legfeljebb bruttó 100 ezer forint készpénz kifizetésként is választható. A differenciálás viszont ebben az esetben is érvényesül - nyilvánvalóan a munkáltató javára -, a szakaszolás azonban ezúttal fordított irányú: 209 ezer forint alatti tavalyi kereset mellé nem jár egyszeri bérkiegészítés VBK elemként, viszont 290 ezer forintos bér mellé már 60 ezer forintnyi ilyen plusz juttatást kapható.

A részleteken túl a legfontosabb fejlemény, hogy zavartalanul folytatódhat a munka a négykarikások magyar vállalatánál. Az egyeztetési folyamathoz az alábbi megjegyzéseket fűzte Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke: "Meggyőződésünk, hogy ez a megállapodás mindannyiunk megelégedésére szolgál, ezzel biztosítva jövedelmünk attraktivitását és a vállalat hosszú távú jövőjét, valamint versenyképességét. Tisztában vagyunk azzal, hogy különösen az elmúlt hetekben a tárgyalások mindenkitől különleges hozzáállást igényelt, ezért külön köszönjük a tárgyalási időszakban tanúsított türelmet, megértést és támogatást!"

Kiemelt Partnereink