Gyártók Átadta új csarnokát a Linamar

Átadta új csarnokát a Linamar

MTI | 2015.02.03 14:07

Átadta új csarnokát a Linamar

A kanadai érdekeltségű, mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. ötmilliárd forintból fejlesztette Orosházán üzemcsarnokát, amihez a dél-alföldi régióban több telephellyel is rendelkező cég közel 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el.

Hirdetés

2013-ban a vállalat több mint 4,6 milliárd forint értékben hajtott végre beruházást. A mostani projekt révén 150-nel nőtt az alkalmazottak száma, de 2020-ig újabb 500 fős bővítést hajtanak végre. Mindemellett a cég aktívan részt vesz a duális képzés fejlesztésében is.

Lisa Helfald, Kanada magyarországi nagykövete elmondta: a kanadai tulajdonú Linamar több mint 20 éve fontos szerepet játszik Orosháza és Békéscsaba életében. A diplomata véleménye szerint még szorosabbak lesznek a kétoldalú kapcsolatok, ha – a tervek szerint 2016 végére – ratifikálják az átfogó Európai-Kanadai Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodást (CETA), amely 20 százalékos növekedést hozhat a kölcsönös kereskedelemben és 11,6 milliárd eurónyi éves növekedést az EU gazdaságában.

Hozzátette: a CETA életbe lépésekor a vámok 98 százaléka megszűnik, így valódi piacbővítő lehetőségek nyílnak meg a felek számára egyebek mellett az árukereskedelem, szabályozási együttműködés, kormányzati beszerzések, munkaerő-mobilitás, fenntartható fejlődés terén.

Havasi Csaba, a Linamar alelnöke, európai csoportvezetője elmondta, 2010 és 2014 között a Linamar 20 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre, tavaly 25 milliárdot fizetett ki magyar beszállítóiknak. Felidézte azt is, hogy az elsők között csatlakoztak a duális képzéshez, és a vállalatnál mintegy 140 tanulót képeznek.

Kiemelt Partnereink