Gyártók Árvízben segített az elektromos Ford

Árvízben segített az elektromos Ford

autopro.hu/P.B. | 2022.08.09 08:20

Árvízben segített az elektromos Ford

Fotó: Twitter/Jim Farley

Az elektromos autók egy része arra is alkalmas, hogy áramforrásként használják őket áramszünet esetén. A Ford F-150 Lightning is el van látva az úgynevezett „intelligens tartalékteljesítménnyel”, ennek hasznosságát pedig élesben mutatta meg.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Kentucky államában augusztus elején egy nagyon komoly árvíz pusztított, legkevesebb 37-en életüket vesztették, ezreknek lett oda az otthona. A helyi szakemberek szerint ilyen vihar és villámárvíz csak nagyon ritkán fordulhat elő, évtizedek óta nem volt hasonlóra példa.

A katasztrófa következtében rengetegen maradtak áram nélkül, ebben a helyzetben tudott segíteni elektromos autóival a Ford. A helyreállításokat vezető szakemberek szerint minden F-150 Lightning egy 5-7 fős legénységet képes támogatni, akik naponta 10-15 családot tudnak visszaköltöztetni otthonukba.

Generátor helyett

Az elektromos F-150 Lightning a Ford által „intelligens tartalékteljesítménynek” nevezett funkcióval van felszerelve, amely alkalmassá teszi a pickupot arra, hogy otthoni energiaforrásként használják. A járművön több aljzat is található, amelyekbe elektromos eszközöket lehet csatlakoztatni. A pickup opcionálisan akár 9,6 kilowattos áramellátást is biztosíthat tíz 120 Voltos és egy 240 Voltos aljzaton keresztül. (Az alapmodell nyolc darab 120 Voltos aljzattal rendelkezik, amelyek 2,4 kilowatt teljesítményre képesek.)

Az alap 98 kilowattórás akkumulátorral ez a teljesítmény 10 órára is elegendő teljes kihasználtság esetén – a gyakorlatban pedig sokkal tovább is elég egy autó, mert általában nem használják ki az összes konnektort a mentések során.

Ez a megoldás lehetővé teszi a személyzet számára, hogy elektromos kéziszerszámokat, lámpákat és ventilátorokat működtessenek a törmelékek takarítása közben, és „sármentesítést” hajtsanak végre az elárasztott házakban, olyan környezetben, ahol az áramszolgáltatás szünetel. Ez a megoldás olcsóbb, hatékonyabb és környezetkímélőbb, mint a hagyományos benzingenerátorok használata – írja az Electrek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink