Gyártók Amennyiben osztalékot fizet, nem kap állami támogatást a Fiat

Amennyiben osztalékot fizet, nem kap állami támogatást a Fiat

autopro.hu/P.B. | 2020.05.20 15:19

Amennyiben osztalékot fizet, nem kap állami támogatást a Fiat

Fotó: Pexels

Több milliárd eurós állami támogatást kaphat az FCA, ugyanakkor a támogatás feltételei közé tartozhat az is, hogy a vállalat nem fizethet osztalékot a részvényeseinek. Hivatalos források még nem erősítették meg, hogy támogatást kapna a cég, de háttérinformációk alapján számítani lehet arra, hogy az olasz kormány pénzt ad az FCA-nak.

Hirdetés

Egy olasz képviselő a hétvégén arról beszélt, hogy az olyan vállalatokat meg kell segíteni, melyek munkahelyeket teremtenek és nagyban hozzájárulnak a GDP-hez. Mint fogalmazott, Olaszországban az autóipar húzóágazatnak számít, a Fiat Chrysler pedig az egyik legfontosabb szereplője az ágazatnak, így jogos igény, hogy az állam megsegítse a bajba jutott vállalatot.

Árnyalja a képet a hír, mely szerint a FCA 5,5 milliárd euró osztalékot fizetne a Peugeot-val közösen. Az esetleges osztalékfizetés komoly vitát generált, az ellenzék és a kormány egyes tagjai szerint sem kellene állami támogatást adni így a Fiatnak. A vállalat egyébként 6,3 milliárd euró támogatást kért az államtól.

Feltételekhez kötött támogatás

Bár hivatalosan nem tudni konkrétumokat az ügyről, a Reuters úgy értesült, hogy azzal a feltétellel kaphat állami támogatást az FCA, hogy nem fizet osztalékot 2021 végéig.

Az állam célja a Fiat Chrysler olasz gyökereinek megerősítése, a vállalat pedig informálisan már ígéretet is tett arra, hogy nem zárja be egyetlen olasz üzemét sem és többet fog költeni befektetésekre az országban.

Kiemelt Partnereink