Gyártók Álönvezető autóval teszteli önvezető-szolgáltatását a Ford

Álönvezető autóval teszteli önvezető-szolgáltatását a Ford

autopro.hu/Sz.F. | 2018.06.25 16:31

Álönvezető autóval teszteli önvezető-szolgáltatását a Ford

A Ford együttműködik a Postmates céggel, amely a meleg ételtől és kávétól kezdve a barkácsfelszerelésen át a napi bevásárló listánk tartalmáig bármit házhoz szállít. A két vállalat önvezető autókra alapozott kiszállító szolgáltatást működtet, ami nemcsak egy-egy környék lakóinak életét könnyíti meg, hanem a helyi üzletek forgalmát is fellendíti.

Hirdetés

A Postmates pilótái Miamiban és Miami Beachen jelenleg több mint 70 üzlet munkáját segítik, a listán a népszerű Coyo Taco is szerepel. A sokszínű kínálattal rendelkező házhoz szállítás rengeteg új vásárlót vonz, így ezek a vállalakozások gyors növekedésnek indultak, és élénken érdeklődnek az iránt, hogy az önvezető járművek milyen lehetőségeket tartogatnak számukra a jövőben.

Amikor a helyiek tacót – vagy bármit – rendelnek a Postmates szolgáltatásán keresztül, megrendelésük kitöltésekor azt az opciót is választhatják, hogy a terméket önvezető kísérleti jármű szállítja ki nekik.

Ehhez a kísérleti programhoz a Ford átalakított egy Transit Connectet, amelynek zárható rekeszeiben biztonságosan szállítható az étel, és az autó egy fuvarral egyszerre több vásárlót is kiszolgálhat. Mivel a Postmates ugyanúgy vállal kiszállítás a szusiéttermekből, mint a barkácsboltokból, a hátul és az első utasülés helyén elhelyezett rekeszek különböző méretűek, hogy könnyebben tesztelhessék a jármű optimális kialakítását.

A teszt legfontosabb célja azonban annak vizsgálata, hogyan tudják kezelni az üzletek dolgozói és a vásárlók az önvezető járművet.

Ez a Ford első önvezető autója, amelyet kifejezetten arra alakítottak ki, hogy segítségével többféle interfészt is tesztelhessenek (az érintőképernyőt, a rekesz-rendszert, a külső audiorendszert), értékes adatokat nyerve a 2021-re tervezett, kifejezetten házhoz szállításra kialakított önvezető jármű kifejlesztéséhez.

A kísérleti járműveket úgy alakították ki, hogy önvezető autóknak tűnjenek, bár valójában képzett sofőr vezeti őket. A Ford azért döntött így, mert a kísérlet célja a házhoz szállítási folyamat első és utolsó szakaszának vizsgálata, nem pedig az önvezető technológia tesztje.

A két vállalat megpróbálja a lehető legegyszerűbbé tenni az emberek és az önvezető járművek közti interakciót, és többféle módszert is kipróbál a leghatékonyabb kiszállításra.

Kiemelt Partnereink