Gyártók A Porsche megbízhatónak tartja nagy teljesítményű töltőkamionjait

A Porsche megbízhatónak tartja nagy teljesítményű töltőkamionjait

autopro.hu/E.L. | 2020.09.22 12:21

A Porsche megbízhatónak tartja nagy teljesítményű töltőkamionjait

Fotó: Porsche Newsroom

Egy igazi újítást használt a Porsche a Taycan szedán bemutatóin: egy teherautó-pótkocsiban kialakított mobil töltőrendszert, amely lehetővé teszi az elektromos autók ultragyors töltését. A nagy teljesítményű akkumulátorokra szakosodott ADS-TEC Energy rendszere akár 320 kWh-t is képes biztosítani bármilyen időjárási körülmények között, és ezt az eddigi tapasztalatok ékesen bizonyítják.

Hirdetés

A Porsche egy hét darab töltőkamionból álló flottát használ az ügyfeleknek fenntartott vezetési programjaiban, ahol a Taycant lehet kipróbálni. „Mostanra már számos eseményen használtuk a teherautókat Európa-szerte és már több mint ötezer töltési műveletet hajtottunk végre – néha extrém hőmérsékletben, akár mínusz 40 fokban is bírja a rendszer. A teljesítményük így elég alapos próbának volt kitéve” - jegyezte meg Ragnar Schulte, a Porsche kísérleti marketing igazgatója.

A Stuttgart mellett, a Porschétől nem messze található ADS-TEC cég idén márciusban debütált a kezdeti koncepcióval és a teherautóval. Azóta hét ilyen töltőkamiont gyártottak le saját töltőrendszerrel és puffertároló egységgel közvetlenül a Porsche számára.

Egyszerre akár harminc Porche tölthető

A pótkocsik műszaki specifikációi valóban nem okoznak csalódást. A 3,2 megawatt teljesítménnyel tíz Taycant lehet egyszerre feltölteni maximális sebességgel. Az akkumulátor puffertároló kapacitása 2,1 MWh. Ez azt jelenti, hogy a Porsche az elektromos sportautókból összesen harmincat tud tölteni, a hálózat helyett a puffer energiatároló egységet használva. Az előbbi csak a puffer feltöltésekor jön be a képbe, és a Porsche elmondása szerint igyekeznek a megújuló energiát próbálják felhasználni.

A vállalat példaként említett egy három hetes eseményt a portugál Portimaóban , 2019 novemberében, ahol az áram közvetlenül a közeli fotovoltaikus rendszerből származott. A Porsche azt is megállapította, hogy a pótkocsik nagyon gyorsan újratölthetők, „jó körülmények között négy órán belül újra használatra készek”.

Az ADS-TEC Energy Kft. az ADS-TEC csoport része és 2018 októbere óta a Bosch az egyik befektetője. A német családi vállalkozás székhelye Nürtingenben található, gyártási helye pedig Drezda közelében. A vállalat hangsúlyozta, hogy a cellák kivételével az összes alkatrészt házon belül gyártják – számolt be az electrive.com.

Kiemelt Partnereink