Gyártók A kétirányú töltés tesztelésére indít programot a Nissan

A kétirányú töltés tesztelésére indít programot a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2020.08.10 15:17

A kétirányú töltés tesztelésére indít programot a Nissan

Fotó: Nissan

A Nissan és az E.ON sikeresen befejezte húsz „járműből a hálózatba” (vehicle-to-grid – V2G) elnevezésű töltőtelepítését a Nissan angliai Cranfieldben található Európai Technikai Központjánál. A kettő partner most olyan vállalatokat keres, amik szintén kipróbálnák a költségmegtakarításra lehetőséget adó megoldást.

Hirdetés

A Nissan létesítményénél lévő töltőket egy, a brit kormány által szponzorált projekt részként telepítették. A projekttel tesztelni akarják, hogy a „járműből a hálózatba” technológia milyen költségcsökkenést eredményez a résztvevőknek, valamint hogy a járművek milyen szintén képesek hozzájárulni az elektromos hálózat stabilitásának fenntartásához.

Miután a cranfieldi technikai központban sikeresek voltak a tesztek, most újabb egyesült királyságbeli vállalatok csatlakozását várják. A V2G-t lehetővé tevő eszközöket a brit kormány finanszírozza a fejlesztések támogatására létrehozott Innovate UK szervezetén keresztül.

Luke Ellis, az E.ON Egyesült Királyság V2G programmenedzsere elárulta, hogy a projekttel a kétirányú töltés piacra vitele a céljuk, amihez az első húsz töltő sikeres kipróbálását követően most egy lépéssel közelebb kerültek – derül ki az electrive.com cikkéből.

A Nissan Leaf és az e-NV200 elektromos áruszállítók a CHAdeMO szabványú töltőcsatlakozóiknak köszönhetően módosítás nélkül képesek a kétirányú töltésre, aminek segítségével az autók az akkumulátorban tárolt energiát visszatáplálhatják a hálózatba, amennyiben az elektromos áram iránti kereslet felülmúlja a kínálatot. A japán autógyártó korábban már Németországban is tesztelte a V2G technológiáját.

Kiemelt Partnereink