Gyártók A föld alá viszi a szén-dioxidot az Audi

A föld alá viszi a szén-dioxidot az Audi

autopro.hu/P.B. | 2020.09.09 06:20

A föld alá viszi a szén-dioxidot az Audi

Fotó: Audi Mediacenter

A svájci Climeworks egyike a legnagyobb olyan cégeknek a világon, ami azzal foglalkozik, hogy a levegőből kinyert szén-dioxidot ásványi anyagokká alakítja át a földfelszín alatt. Az Audi a svájci céggel együttműködve évi ezer tonna szén-dioxidtól szabadul így meg.

Hirdetés

A Climeworks izlandi telephelyén azzal foglalkozik, hogy a levegőből kinyert szén-dioxidot a föld felszíne alá juttatja, ahol aztán a természetes folyamatoknak köszönhetően ásványi anyagokká válik a szén-dioxid. Az eljárásnak köszönhetően a légkör szén-dioxid tartalma csökkenthető.

A levegőből úgy vonják ki a szén-dioxidot, hogy felhevítik azt száz fokra, ezt követően a gejzírekből feltörő geotermikus víz nagyjából kétezer méter mélyre szállítja le a szén-dioxidot, ahol az bekerül a természetes körfogásba. A Climeworks gépei az év minden napján, minden órában működnek, ennek köszönhetően évi négyezer tonna szén-dioxidot szűrnek ki a levegőből, ennek negyedét az Audinak köszönhetően. Ennyi szén-dioxidot 80 ezer fa kötne le.

Izland ideális helyszín erre a procedúrára, ugyanis ott rengeteg a geotermikus víz, valamint a földszerkezet is alkalmas arra, hogy minél több szén-dioxidot tároljon.

Az Audi szerepe

Az Audi 2013 óta működik együtt a Climeworks nevű startuppal a szén-dioxid kiszűrésében, két éve pedig közös gyárat épített a két vállalat Svájcban, Hinwilben. Az Audi emellett a know-how elsajátításában is segít a cégnek egyes projektekben.

A Volkswagen Csoport célja, hogy 2025-re a 2015-ös adatokhoz képest 30 százalékkal csökkentse az autógyártás ökológiai lábnyomát. Ebben segíthet a fenti technológia is, ami mellett közleménye szerint az Audi elkötelezett.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink