Gyártók Trumpot dühíti, hogy az autógyártók hisznek a klímaváltozásban

Trumpot dühíti, hogy az autógyártók hisznek a klímaváltozásban

autopro.hu/Sz.K. | 2019.08.29 09:05

Trumpot dühíti, hogy az autógyártók hisznek a klímaváltozásban

Donald Trump amerikai elnök álhírnek tartja a klímaváltozást, így a kezdetektől fogva borítékolható volt, hogy egymásnak fog feszülni a környezettudatos, demokrata vezetésű Kalifornia és a washingtoni adminisztráció. És mivel most a nagy autógyárak Kalifornia mellé álltak a kérdésben, Trump kifakadt.

Hirdetés

Több jelentős autógyártó, köztük a VW, a Ford, a Honda és a BMW megállapodást kötött a demokrata vezetésű Kalifornia állammal, amely kész megőrizni az Obama-éra üzemanyag-hatékonysági céljait, még az után is, hogy a republikánus kormányzat szövetségi szintű szabályozást vezetne be, így feloldva a szigorú klímacélokat. A vállalatok általában örülnek, ha függetlenedhetnek az államtól, de ebben az esetben az ipar tisztában van vele, hogy Trump álláspontja nem csak hogy Kalifornia és sok másik állam rendelkezéseivel ellentétes, de a szigorítás meg is szűnhet, ha az elnököt jövőre nem választják újra.

A felek közötti megállapodás, mellyel Kalifornia az átlagos üzemanyag-gazdálkodást gallononkénti 50 mérföldre teszi, majdnem ugyanannyi, mint amit Obama is helyben hagyott, kormányzása idején.

Az elnök kifakadt

Trump természetesen a Twitteren kritizálta az autógyártókat. „A politikailag korrekt autóipari vállalatoknak tett ajánlatom átlagosan több mint 3000 dollárral csökkentené az autók árát, eközben az autókat lényegesen biztonságosabbá tenné. A motorok zavartalanul működhetnének, és csak kis hatása lenne a környezetre. Bolond igazgatók!” - írta.

Trump megjegyzésében azonban legalább két megkérdőjelezhető állítás is van. Az első, hogy Trump acél- és alumíniumvámjai a nagy autógyártóknak több mint egymilliárd dolláros többletköltséget jelentenek évente, növelve az autók árát, illetve rákényszerítve a vállalatokat, hogy csökkentsék dolgozóik számát. Azoknak a vámoknak, melyeknek célja volt, hogy csökkentsék az USA kereskedelmi deficitjét Kínával és Japánnal szemben, éppen fordítva sültek el.

A második pedig annak a megértése, hogy a klímaváltozás valós, nem pedig valami álhír, és az autógyártók olyan technológiát fejlesztenek, melyek nem csak Kaliforniában, hanem a világ többi országában is alkalmazásra kerülnek.

Az ipar lázad a kormányzat ellen

Kalifornia már korábban is maga alkotta légszennyezési előírásait, így könnyen megúszta a demokrata és republikánus adminisztrációk módosítgatásait, csak úgy, mint azt, hogy jelenleg a republikánus párt kacsát kiált.

Korábban 17 autóipari vállalat fogalmazott meg levelet az elnöknek, melyben kérték Trumpot a szigorúbb határértékek előírására – áll a Forbes cikkében.

Az ipar reakciója arra, hogy Trump visszavonja az Obama-éra szigorúbb szabályozásait, arra mutat rá, hogy nem a szabályozások az ipar ellenségei, hanem a bizonytalanság. Ha az ipar értelmes korlátok közé van szorítva, a technológiákat és az innovációt arra tudják használni, hogy megoldják a kihívásokat.

Kiemelt Partnereink