Gyártók Továbbra sem csillapodik a GM-sztrájk

Továbbra sem csillapodik a GM-sztrájk

autopro.hu/H.J. | 2019.10.09 08:00

Továbbra sem csillapodik a GM-sztrájk

Továbbra is sztrájkolnak a General Motors alkalmazottjai Amerikában. Az Egyesült Autóipari Dolgozók Szakszervezete a múlt héten ismét elutasította a gyártó legújabb ajánlatát.

Hirdetés

Az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a General Motors és az Egyesült Autóipari Dolgozók Szakszervezete (UAW) közti vitában nem tudnak közös álláspontra jutni a felek. A szakszervezet szerint a kezdő dolgozók juttatása és a munkások szerződésének határozatlan idejűvé alakítása egy fontos pont lenne a tárgyalásokban.

Újabb kedvezőtlen ajánlat

Terry Dittes, az UAW alelnöke a Reutersnek elmondta, hogy a GM a múlt héten ugyanazt az ajánlatot tette, mint amit egyszer már elutasított a szakszervezet. Az alelnök szerint az ügy rosszabb fordulatot vett, és a General Motors egyértelműen elutasítja az alkalmazottak méltányos kompenzálását.

A szakszervezet legutóbbi ajánlatában a bérek fedezése mellett szerepelt többek között a bónuszok nyújtása, a munkahelyi biztonság és a profitmegosztás biztosítása is. A GM az ajánlatra másnap válaszolt, melyben a szakszervezet alelnöke szerint semmit nem tettek az ügy előmozdítása érdekében.

A GM-sztrájk szeptember 16-án kezdődött, az alkalmazottak magasabb béreket és nagyobb munkahelyi biztonságot követeltek. A felek azóta minden nap tárgyalnak, de megállapodás nem született.

Az egyik kulcsfontosságú kérdés az autók összeszerelésére vonatkozik a jövőben. A szakszervezet azt akarja, hogy a gyártó vállaljon kötelezettséget a jövőbeni termékekre. A bérvita mellett a szakszervezet szeretné, hogy telepítsék vissza a tengerentúli üzemekből a gyártást, mint például Mexikóból, vagy Kínából.

Sokba kerül a GM-nek a sztrájk

Az amerikai gyártó korábban elmondta, hogy a munkaerőpiaci mutatói az iparágban a legmagasabbak. Ahhoz, hogy a költségek alacsonyak maradjanak, szükség van arra, hogy egyes modelleket más országokban gyártsanak.

Közvetlenül a tüntetés előtt azt az ajánlatát is nyilvánosságra hozta, melyet a szakszervezet felé intézett. Az ajánlat 7 millió dolláros beruházásról szólt, melyet az amerikai üzemek fejlesztésére akartak fordítani. A beruházás a Lordstownban, Ohioban, és Detroitban található összeszerelő üzemekre is vonatkozott volna, ahol korábban felmerült a gyárak bezárása is.

Elemzők szerint a sztrájk eddig egy milliárd dollárjába került a gyártónak, és 118 000 modell gyártását veszítette el.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink