Gyártók Tiszta vizet szeretnének látni a pohárban az Opel dolgozói

Tiszta vizet szeretnének látni a pohárban az Opel dolgozói

autopro.hu/B.B. | 2017.04.10 10:19

Tiszta vizet szeretnének látni a pohárban az Opel dolgozói

A gazdát cserélő márka összes németországi telephelyén felemelték hangjukat az alkalmazottak: tudni szeretnék, mi vár a beruházásokra és munkahelyekre a PSA által adott átmeneti garancia lejárta után.

Hirdetés

Igaza lett annak, aki arra tippelt, lesznek még feszültségek az Opel eladása miatt, ugyanis valóban, korántsem szűnt meg minden bizonytalanság az Opellel kapcsolatban: a márka 19 ezer német alkalmazottja a PSA-csoport felsővezetése és egyes német politikusok közti tárgyalások után is további válaszokat vár a franciáktól, írja az Automobilwoche.

Az Opel német munkásainak körében a korábban még megnyugvásra okot adó munkáltatói garancia – mely szerint a PSA 2018-ig fenntartja a németországi Opel-pozíciókat, 2020-ig pedig a tervezett beruházásokat is végrehajtja – miatt nőtt meg a bizonytalanság. Az új tulajdonos vállalásának határideje után, az évtized végére tervezett PSA-lépések tisztázását nem csak szinte a teljes munkavállalói oldal, hanem az IG Metall szakszervezet is sürgeti. A felek egyben kritikával illették az Opel, sőt a korábbi anyacég, a GM menedzsmentjének kommunikációs politikáját is. Hogy követelésüknek hangot adjanak és a közös fellépést erősítsék, csütörtökön minden németországi Opel-telephelyen tanácskozásokat tartottak.

A dolgozók aggodalmait iparági elemzők is osztják, a CAM autóipari kutatóintézet alkalmazottja szerint a vállalati és politikai vezetők párbeszéde sem adott mindenre egyértelmű választ. Stefan Bratzel úgy véli, a PSA nem fogja sokáig tolerálni, ha a német márka továbbra is veszteséget termel, így pedig aligha hosszabbítják majd meg az alig pár éves biztosítékokat. Ugyanakkor tény, hogy az Opel termelési oldalán van felesleges kapacitás, amit le kell építeni.

Ráadásul valószínűleg az sem old meg minden problémát, ha a mostani németországi szervezkedés sikereket ér is el, ez esetben ugyanis az Opel-Vauxhall által foglalkoztatott 38 ezer fő másik, Németországon kívül dolgozó fele számíthatna még keményebb megszorításokra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink