Gyártók Sztrájk: tizenkét éve nem volt ilyen a Hyundainál

Sztrájk: tizenkét éve nem volt ilyen a Hyundainál

autopro.hu/B.B. | 2016.09.27 12:30

Sztrájk: tizenkét éve nem volt ilyen a Hyundainál

A dél-koreai gyártónál hétfőn teljes körű sztrájk miatt nem indult meg a termelés. A régóta nem látott munkavállalói lépéssel idén már kétmilliárd dollárnál is nagyobb kárt okoztak a cégen belüli nézeteltérések.

Hirdetés

Több mint tíz év után először tartottak egész napos sztrájkot a Hyundai dolgozói, hétfőtől a dél-koreai autógyártó mindhárom hazai üzemében teljesen megbénult a termelés az Automobilwoche beszámolója szerint.

A hét eltelt két napjának mindkét műszakjára vonatkozó munkabeszüntetéssel a dolgozók a bérek emelését szeretnék kikényszeríteni. A szakszervezetek szerint amíg nem kezdődnek meg az érdemi tárgyalások a cégvezetéssel, naponta mindössze hat órában folyik majd a munka a dél-koreai üzemekben.

A testvérmárka Kiával együtt a világ ötödik legnagyobb autógyártójának számító Hyundai vezetősége és alkalmazottai között augusztusban alakult ki feszültség, mivel nem fogadtak el egy, a dolgozók által előterjesztett megállapodás-javaslatot. A gyártó közlése szerint a munkások érdekérvényesítő akciói miatt csak idén összesen 2,2 milliárd dollárnyi veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ennek legnagyobb részét a közelmúltban kialakuló konfliktus okozta. A kisebb-nagyobb munkabeszüntetések miatt idén a korábbi tervekhez képest 114 ezer autó nem készült el.

A vállalat nyilatkozata szerint együttműködnek a szakszervezetekkel, mindkét fél a probléma mielőbbi megoldására törekszik.

Kiemelt Partnereink