Gyártók Szoftveresen manipulálja a Tesla a fékutat

Szoftveresen manipulálja a Tesla a fékutat

autopro.hu/B.B. | 2018.05.25 11:30

Szoftveresen manipulálja a Tesla a fékutat

Miután az első tesztek kiderítették, hogy a Model 3 kategóriabeli versenytársaihoz képest gyenge fékeket kapott, Elon Musk megígérte: újraprogramozzák az azt vezérlő számítógépet.

Hirdetés

Egy alapesetben a fejlesztési fázisban beállítandó paramétert igyekszik korrigálni a Tesla, mivel a Consumer Reports tesztje rávilágított, túl gyengék az új Model 3 fékjei. A típus nagyjából száz kilométeres tempóról bő 46 méteren belül képes csak megállni, ami jelentősen, sok esetben méterekkel rosszabb érték, mint hasonló méretű versenytársai.

A probléma orvoslásához a Tesla ezúttal is a szoftveres módosításhoz nyúl: Elon Musk cégénél abban bíznak, hogy pusztán újraprogramozással métereket tudnak lefaragni a fékútból. Szoftveres (akár távoli, air-to-air) korrekciók előfordulnak az autóiparban, azonban a lehető legbiztonságosabb üzemeltethetőség hiánya, különös tekintettel a fékekre már nagyobb kellemetlenségnek számít.

A Model 3 a Tesla egyik komoly reménysége, a részben emiatt sürgetett fejlesztési fázis miatt így fordulhat elő, hogy egy-egy paramétert már a gyártás megkezdése után kell módosítani. A szoftverfrissítés akár a hatótávolságot is befolyásolhatja, hiszen az elektromos hajtáslánc egyik funkciója, a regeneratív, vagyis fékenergia-visszanyerő rendszer is átprogramozásra szorulhat.

A Teslának az eset ellenére mégsem kell komoly presztízsveszteségre számítania, hiszen a Consumer Reports kijelentette: készen állnak a javított modellek újabb tesztelésére, amelyek így jobb minősítést is elérhetnek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink