Gyártók Szaúdiak állítanak konkurenst a Teslának

Szaúdiak állítanak konkurenst a Teslának

Kuthi Áron | 2018.09.19 14:01

Szaúdiak állítanak konkurenst a Teslának

A Teslába való bevásárlás után egy másik kaliforniai cégbe is befektetett egy szaúdi magán-tőkealap. A Public Investment Fund (PIF) 1 milliárd dollárnyi tőkeinjekciót adott az ugyancsak elektromos autót fejlesztő Lucid Motorsnak.

Hirdetés

A PIF alig egy hónapja vásárolta be magát a Teslába, megszerezve egy 5 százalék körüli részvénypakettet. Ennek pontos értéke nem ismert, de nagyjából 2,5 milliárd dollár lehet. Most a Lucidnak jutott pénz, egymilliárd dollár a befektetési összeg. A szaúdi szuverén vagyonalap 230 milliárd dolláros befektetést kezel, ennek 65 százalékát szaúdi vállalatokban.

A 2007-ben alapított Lucid Motors a kaliforniai Newarkban található, és 2020-ra szeretne első modelljével előállni. Lucid Air nevű négyajtós szedánjuk csaknem minden paraméterét tekintve tökéletes kihívója lehet a Teslának. Az Airt a sebesség jegyében fejlesztik, cél a 300 km/órás sebesség és a 650 kilométeres hatótávolság elérése. A videón egy augusztusi időmérés látható a Lucidtól a kaliforniai Laguna Seca tesztpályán.

Kiemelt Partnereink