Gyártók Rába: nem rajtunk múlik a fővárosi midibuszok ügye

Rába: nem rajtunk múlik a fővárosi midibuszok ügye

Gégény István | 2016.03.25 09:11

Rába: nem rajtunk múlik a fővárosi midibuszok ügye

Nagyon úgy tűnik, kútba esik egy magyar autóbuszos beszerzés Budapesten, legalábbis erre utal a BKK közleménye. Megkerestük a győri gyártót, akik készen állnának a járművek gyártására.

Hirdetés

– Nem tett eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeinek az Orangeways Hungária Kft., ugyanis a hatályos szerződésben foglaltak szerint 2016. március 16-ig kellett volna bemutatni a RÁBA S91 típusú dízel midibusz típusengedélyét, amit a cég nem tett meg. A BKK Zrt. Igazgatósága a mai napi igazgatósági ülésén elfogadott határozat alapján felkérte a BKK Zrt. vezérigazgatóját, hogy amennyiben az Orangeways Hungária Kft. 2016. április 1-jén nem kezdi meg az eredeti szerződésben vállalt feltételeknek megfelelő teljesítést, úgy a szerződéstől álljon el – ez a lényegi része a Budapesti Közlekedési Központ március 23-án kiadott tömör közleményének.

Az előbbi mondatokból nem csupán az valószínűsíthető, hogy ez az üzlet meg fog hiúsulni, hanem olyasmi célzás is kiolvasható a sorok között, mintha gond lenne a nevezett buszok típusengedélyével. Mivel ez a felvetés közvetlenül érinti a hazai járműipart, megkerestük a Rába vállalatcsoportot, akik eloszlatták a közlemény okozta kétségeket.

– Nincs szerződésünk a BKK-val – ez az első pont, amit tisztázni kíván a legnagyobb magyar tulajdonú járműipari vállalat. Valóban így is van, hiszen a hivatalos információk szerint a BKK Zrt. és az Orangeways Hungária Kft. – nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása után – 2015. június 3-án kötött szolgáltatási keretszerződést a „B9 jelű – Közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetése midi autóbuszokkal, bruttó költségtérítéssel” tárgyában 25 db, valamint opcionálisan további 10 db dízel midibusz beszerzésére és üzemeltetésére.

– A Rába Jármű Kft. 2015. július 1-jén az Orangeways Hungária Kft-vel kötött szolgáltatási szerződést, 28 darab S91 midibusz szállítására. A megrendelő Orangeways Hungária Kft. részéről a szerződés aláírását követő legfontosabb szerződéses mérföldkő, a pénzügyi feltételek biztosítása nem történt meg, illetve az Orangeways 2015 decemberében a szerződéstől indoklás nélkül egyoldalúan elállt – tájékoztatta szakportálunkat a Rába.

A teljesítés tehát nem rajtuk múlik, ráadásul a közleményben említett E6 típusbizonyítványt a Rába 2015-ben az elsők között kapta meg. Olyannyira kész a közúti közlekedésre a szigorú környezetvédelmi besorolásnak megfelelő busz, hogy európai bemutató körútra is indul vele a győri gyártó. – A jármű egy variábilis midi-autóbusz családra kiterjesztve kapta meg a minősítést, ami lehetőséget teremt arra, hogy a hazai és az export piacok elvárásainak egyaránt megfelelő megoldásokat – emlékeztet a Rába.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink