Politikusoktól függ 800 motorfejlesztő állás az Opelnél

Szerző: autopro.hu/B.B. | 2017.09.14. 06:18

Még a komoly hozzáadottértékű munkahelyek közül is sokat veszélyeztet az elektromos hajtás terjedése – éppen ezért Carlos Tavares PSA-vezér igyekszik megakadályozni a technológia túlpromotálását.

Az igencsak jól fizetett és a pár éve még hosszútávon is biztos egzisztenciával kecsegtető szakmákat is veszélybe sodorhatja az elektromos hajtás előretörése: csak az Opelnél nyolcszáz motorfejlesztői és -tesztelői állás kerülhet veszélybe, ha a politikusok eltúlozzák az elektromos hajtás támogatását és reklámozását, hívta fel a figyelmet a PSA első embere, Carlos Tavares.

A nemrég francia tulajdonba került márka rüsselsheimi fejlesztőközpontjában 7700 mérnök dolgozik. A cégvezér szerint minden tizedik pozíció fölé kerülhet kérdőjel, ha az európai döntéshozók az elektromobilitás terjedését túlságosan nagy lendülettel szeretnék ösztönözni.

Tavares hozzátette, a belsőégésű motorok ellen tervezett szankciók, illetve az e-autók aránytalanul erős rivaldafénye miatt nem tud felelősséget vállalni az érintett munkahelyek sorsáért, azok esetleges megszűnése miatt a politikusokat kell majd számonkérni. Ha a belsőégésű motorok gyártását vagy használatát korlátozó szabályok születnek, a gyártó nem fog tudni mit tenni, azokat be kell tartani – hárított már jó előre Tavares.

Az igazgató azt is hozzátette, hogy az egyes európai kormányok e-autókat érintő túlzott törekvései (eladási kvóták, vásárlási támogatások stb.) az egész európai iparra jelentős kockázatot terhelnek. Ha a döntéshozók csak szabályokat és kvótákat állítanak, támogatási programokat nem, akkor vagy a fogyasztói árak szállnak majd el, vagy a gyártók fenntarthatósága kerül veszélybe, zárta gondolatait a PSA-elnök.