Gyártók Nyugalom! Itt a példa, milyen jól dolgozik együtt az Opel és a PSA

Nyugalom! Itt a példa, milyen jól dolgozik együtt az Opel és a PSA

autopro.hu/B.B. | 2017.03.03 08:45

Nyugalom! Itt a példa, milyen jól dolgozik együtt az Opel és a PSA

Felbolydult az autóipar az Opel eladósorba kerülése miatt, hivatalos bejelentések és vad találgatások váltják egymást, azonban a felek korántsem ismeretlenek egymás számára.

Hirdetés

Az új Opel Crossland X igazi vegyesfelvágott: a tető az Adam modellből lehet ismerős, az ülések az Insigniából, a kapcsolódó OnStar szolgáltatás pedig végső soron a GM-től ered. Azonban a német márka új modellje, mely ebben a hónapban indul európai bemutatkozó turnéra, nem csak konszernen belül közösködik: a fogyasztó számára látható karosszéria alatt a Citroen C3 Aircross alapjai lapulnak. Még az 1,6-os dízelmotor sem az Opeltől származik.

A gép a költséghatékonyság miatt kapott több alkatrészt is a franciáktól, ezzel pedig hosszú ideje az első olyan modell az Opel (és a Vauxhall) termékpalettáján, melynek az eddigi (?) anyacég, a GM felügyelete nélkül szánnak nagy jövőt.

A közös munka a mostani vállalati adásvételnél különösen jól kommunikálható, erre a PSA első embere is felfigyelt. Carlos Tavares elmondta, a Crossland X immár negyedik éve futó projektje a bizonyíték, hogy a vállalatok sikeresen, minden gond nélkül képesek együtt dolgozni.

Persze nyilvánvaló, hogy egyetlen modell megosztott munkálatait nem lehet összevetni egy autógyártó felvásárlásával, többé-kevésbé fájdalmas átszervezések szinte biztosan elkerülhetetlenek lesznek. Ez már csak azért is valószínű, mivel előrejelzések szerint idén a bizonytalan brit gazdasági helyzet miatt az európai autópiac összességében stagnálhat, és akkor a francia és német választásokról még nem is szóltunk. Ráadásul az IHS Markit piacelemző cég szerint az általános ipari kockázat a Lehman Brothers 2008-as csődje óta nem volt olyan magas, mint most. Így már könnyebben érthető, miért válna meg a GM az Opeltől, mely a folyamatos piaci nehézségei miatt nem hagyott jelentős pozitív nyomot a konszern üzleti kimutatásaiban.

Halvány reménysugarat jelenthet Oroszország, hiszen bár az Opel a további veszteségeket elkerülendő, 2015-ben kivonult a helyi piacról, egy – már régóta várt – pozitív keresleti fordulat után aligha várna sokat a visszatéréssel. Ebben viszont – ha hihetünk a szivárgó híreknek, és tényleg jól haladnak az akvizícióról szóló tárgyalások – már jó eséllyel a PSA-nak is szava lesz.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink