Gyártók Nincs gond, igenis halad a debreceni BMW-beruházás

Nincs gond, igenis halad a debreceni BMW-beruházás

autopro.hu/P.M. | 2019.05.22 10:35

Nincs gond, igenis halad a debreceni BMW-beruházás

A német sajtó a közelmúltban aggasztó híreket szellőztetett meg egyebek között arról, hogy a globális bizonytalanságok miatt a német autógyártóknak újra kell gondolni beruházási terveiket. Szóba került, hogy a BMW-nek spórolnia kell és visszafogni a magyar termelésbővítést.

Hirdetés

A BMW kisebbfajta döbbenetet kiváltó negyedéves eredményekkel jött ki, a német lap szerint a bajor gyártó akár át is ütemezheti a tavaly nyáron bejelentett debreceni beruházást, mert globális eladásai már huzamosabb ideje nem alakulnak kedvezően. Kattintson a kiemelt szavakra és olvassa el magyar nyelven, mit írt a német sajtó a BMW magyar projektjéről.

A német lap a kecskeméti Mercedes újonnan épülő full flex gyáráról is említést tesz. A gyárbővítés halasztásáról szóló pletykákat az autógyártó kecskeméti sajtóosztálya szinte azonnal cáfolta. Kattintson a kiemelt szavakra, és olvassa el, mit közölt a sajtóosztály!

Ilyen előzmények után tett látogatás Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a debreceni építkezésre.

– Soha nem szabad felülni semmiféle híresztelésnek, az embernek saját szemével kell meggyőződnie arról, hogy valójában mi a helyzet – reagált a miniszter a BMW debreceni beruházásának szüneteléséről felröppent hírekre.

Szijjártó Peter személyesen nézte meg, hogyan halad a beruházás. A képen Póser Zoltán (jobbra), EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezető igazgatójával a Debrecen mellett épülő BMW-gyár építési területén.

– Ha valaki kimegy a BMW-gyár leendő területére, saját szemével győződhet meg arról, hogy gőzerővel zajlik az előkészítés, minden az eredeti ütemterv, a BMW-vel kötött megállapodás szerint halad.

Megnyugtató ugyanakkor a BMW-vezér nyilatkozata is: személyes ügyének érzi a debreceni projektet.

Beszédesek a számok

Önmagáért beszél az építkezés előkészítése is a miniszter szerint. Ahogyan arról megállapodás született, Debrecen mind a 400 hektárnyi területet megvásárolta, jelenleg az előkészítési munkák zajlanak. A látogatás alkalmával 270 gép dolgozott a területen. Minden nap 300 teherautónyi sódert visznek oda, az építés előkészítésében részt vevő vállalatnak naponta 20 millió forintos gázolajszámlája keletkezik, akkora a mozgás a területen.

Ezt olvasta már? Szakértőket arra kértünk, tippeljék meg, hogy mennyi fizetést kínálhat a BMW a debreceni mérnökeinek. Konkrét számokért kattintson a kiemelt szavakra!

A BMW-iskola előkészítése is zajlik

A közmű és infrastruktúra építéséhez szükséges valamennyi tervezési közbeszerzési eljárás lezárult. Jelenleg az engedélyezési folyamatok zajlanak, és egy-két közüzemi, közművi előkészítés vonatkozásában már a tervezés is megindult. A nemzetközi iskola szeptembertől megkezdi működését, emellett, kifejezetten a BMW kérésére egy bajor sztenderdnek megfelelő működésű német iskolának az előkészítését is megkezdték.

A debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek.

Kiemelt Partnereink