Gyártók Nikola kamionok érkezhetnek Európába

Nikola kamionok érkezhetnek Európába

autopro.hu/H.J. | 2019.09.26 08:25

Nikola kamionok érkezhetnek Európába

Az amerikai startup cég, a Nikola már jó ideje környezetbarát üzemanyagcellás és akkumulátoros kamionok fejlesztésén dolgozik. Az Iveco anyavállalata, a CNH befektetésével most az európai piacokra is eljuthatnak az elektromos tehergépjárművek.

Hirdetés

A Nikola Motor arizonai startup nulla károsanyag-kibocsátású, hidrogénnel működő, valamint akkumulátoros kamionokat fejleszt. Az amerikai cég célja, hogy a forgalomban lévő nyerges vontatók nagy része a környezetbarát furgonjaik flottájából kerüljön ki, a fejlesztésekhez pedig egy milliárd dollárra van szükségük. A CNH Industrial befektetése ennek az összegnek az egynegyedét fedezi, így a Nikola közelebb kerülhetett céljai megvalósításához.

Átfogó együttműködés

A CNH a nehéz tehergépjárművek európai gyártójaként, többek között az Iveco brand tulajdonosaként ezennel 250 millió dollárt fektet be a Nikola D sorozatba. Az arizonai cég 2022-re tervezi az első üzemanyagcellás kamionok szállítását, és a töltőállomások telepítését.

A megállapodás részeként az Iveco és az FPT tehergépkocsigyártók üzemei is segítik a Nikola munkáját, amely már több vállalatóriással is dolgozik a szektorban – így például a Bosch és a Meritor is együttműködik a vállalattal, míg a norvég NEL Hydrogen a töltőállomások fejlesztésében segíti a vállalatot.

Környezetbarát, hatékony járművek

A Nikola célja, hogy olyan kamionokat kínáljon az ügyfeleknek, melyek a hagyományos dízeljárművek környezetbarát megfelelői lehetnek – hatótávolságuk akár az 500 mérföldet, azaz a 800 kilométert is elérheti, töltési idejük pedig megfelel egy dízelüzemű kamion megtankolási idejének.

A hidrogén meghajtás mellett akkumulátoros modellek is szerepelnek a gyártó kínálatában, a Nikola kamionok 300 mérföld, azaz mintegy 480 kilométer megtételére képesek. Ugyan Elon Musk Tesla-főnök azt ígérte, hogy a néhány éven belül megjelenő, a Nikola modelljéhez hasonló Tesla Semi 500 mérföld, tehát 800 kilométer megtételére is képes lesz, szakértők szerint ez lehetetlen egy ekkora súlyú akkumulátoros modellnél.

Partnerre volt szükség

A CNH 7,7 százalékos részesedést szerez ezzel az üzlettel a Nikolában a Forbes üzleti magazin értesülése szerint. A 250 millió dollár 100 millió dollár készpénzt és 150 millió dollár értékű szolgáltatásokat foglal magában – ideértve a termékfejlesztést, a gyártási technológiát és az egyéb technikai segítséget is. Úgy néz ki, az ügylettel mindkét fél jól jár, a Nikolának partnerre volt szüksége az európai piacon való megjelenéshez, a CRH pedig új technológiákat kap, úgy mint üzemanyagcellák és hidrogéntartályok, elektronikus meghajtású tengelyek és inverterek, valamint vezeték nélküli szoftverfrissítések.

Kiemelt Partnereink