Gyártók Nem egyesülhet a Siemens és az Alstom vasúti üzletága

Nem egyesülhet a Siemens és az Alstom vasúti üzletága

Kuthi Áron | 2018.11.14 06:00

Nem egyesülhet a Siemens és az Alstom vasúti üzletága

Nem engedélyezi az Európai Bizottság, hogy létrejöjjön a fúzió a két európai vasútépítő óriáscég, a német Siemens és a francia Alstom között, írja a Politico.

Hirdetés

Az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál úgy tudja, az Európai Bizottság azzal indokolta az egyesülés elutasítását, hogy a fúzió összeegyeztethetetlen lenne az európai uniós belső piaccal. Az Alstom és a Siemens vasúti üzletágának összeolvasztása a globális kihívásokra adott válasz lett volna, mert úgy vélik, csak így lehet a kínai vasúti gépészeti, infrastrukturális fejlesztéseknek és a kínai gigaprojekteknek konkurenciát állítani.

Az Európai Bizottság hosszú listában sorolta fel kifogásait a fúzió ellen. A döntés nagy csapást jelent Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök számára, mivel mindketten már többször is megfogalmazták, hogy Európa versenyképességét mindenképpen meg kell őrizni a világ vezető hatalmai szorításában.

A németek és a franciák egy vasúti pilot-projektben már ki is próbálták az együttműködést. A világ első üzemanyagcellás, Alstom fejlesztésű személyszállító vasútja szeptemberben kezdte meg szolgálatát Észak-Németországban, Hamburg vonzáskörzetében. Szintén új hír, hogy a német Siemens Mobility és a francia Thales együtt épít meg három metróvonalat Párizs elővárosában, ezeken a vonalakon már vezető nélküli szerelvények fognak közlekedni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink