Gyártók Nem árulják el, mennyi munkahelyet és milyen tevékenységet érint az Opel/Vauxhall eladása

Nem árulják el, mennyi munkahelyet és milyen tevékenységet érint az Opel/Vauxhall eladása

MTI | 2017.02.17 08:49

Nem árulják el, mennyi munkahelyet és milyen tevékenységet érint az Opel/Vauxhall eladása

A General Motors (GM) amerikai autógyártónak nem áll szándékában racionalizálni brit leányvállalata, a Vauxhall Motors nagy-britanniai tevékenységét - erről biztosította a brit kormány üzleti stratégiával foglalkozó miniszterét, Greg Clarkot a vállalat elnöke csütörtökön.

Hirdetés

A hét elején derült ki, hogy a General Motors előrehaladott tárgyalásokat folytat a francia PSA konszernnel európai érdekeltsége, az Opel/Vauxhall eladásáról. A GM tervei miatt megszólaltak a politikai vészcsengők Nagy-Britanniában és Németországban, mivel mindkét országban attól tartanak, hogy az ügylet révén sok munkahely kerülhet veszélybe.

A Vauxhall a német Opel brit testvérmárkája, a brit autógyárak modelljei megegyeznek az Opelével, de a Vauxhallok többsége jobbkormányos változatban készül.

A Peugeot-t, a Citroent és a prémiumkategóriás DS modellcsaládot gyártó PSA-csoport és a General Motors egyaránt mobilizálta vezetőit, hogy védjék meg a tervezett adásvételt a szakszervezetek bírálataitól, nehogy még azelőtt kútba essen a terv, hogy egyáltalán véglegesítették volna a feltételeket. Sem az amerikai, sem a francia autógyártó nem volt hajlandó közölni, hogy a tárgyalás alatt álló megállapodás alapján hány munkahelyet, gyárat, mennyi termelési kapacitást vagy milyen kutatás-fejlesztési tevékenységet építenének le.

Greg Clark, aki csütörtökön tárgyalt Dan Ammann-nal, a GM elnökével, úgy fogalmazott, hogy konstruktív megbeszélést folytattak. Amman arról biztosította, a General Motorsnak az a szándéka, hogy brit leányvállalatának sikereire építsen, semmint racionalizálja azokat.

A GM hozzávetőleg 38 ezer embert foglalkoztat Európában, közülük mintegy 19 ezer Németországban, 4500 pedig Nagy-Britanniában dolgozik.

Kormányzati források közlése szerint a német kormány és a három érintett tartomány részéről Matthias Machnig, a német gazdasági minisztérium államtitkára fogja koordinálni az Opel átvételéről a General Motors, a szakszervezetek, a francia PSA-csoport és a francia állam között folyó tárgyalásokat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink