Gyártók Nem a robotpilóta ölte meg a Tesla sofőrjét

Nem a robotpilóta ölte meg a Tesla sofőrjét

autopro.hu/B.B. | 2016.07.18 13:17

Nem a robotpilóta ölte meg a Tesla sofőrjét

Nem épp a legpozitívabb hírek érkeztek az elmúlt hetekben Elon Musk önvezető autóiról, ám a Model X balesetének vizsgálata lezárultával kicsit megnyugodhat a cégvezetés.

Hirdetés

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy a pennsylvaniai tragédia után újabb Tesla szenvedett balesetet. Bár közvetlenül a baleset után a sofőr azt nyilatkozta, hogy az Autopilot aktiválva volt, a nyomozás kiderítette, hogy a Model X felborulása közben nem a kocsi vezérelte önmagát.

Ha mindez nem lenne elég, a gyártó csavart is egyet a történeten: Elon Musk Twitter-üzenetben tette egyértelművé, hogy a kocsi fedélzeti számítógépének naplója szerint nem aktiválták az önvezető üzemmódot, sőt, a valószínűleg emberi hiba miatt történt baleset nem is következett volna be, ha az irányítást a kocsi végzi.

A Consumer Reports amerikai lap az autonews.com szerint ennek ellenére felszólította a gyártót, hogy deaktiválja a robotpilóta üzemmódot 70 ezer autójában, mivel a béta verziójú szolgáltatás hamis biztonságérzetet kelt az ügyfelekben.

Az elmúlt hetek történései egyébként sok érdekes kérdést felvetettek az önvezető üzemmóddal kapcsolatban, ezekről itt írtunk. A gyártó kommunikációja is kisebb fordulatot vett, a korábbi erős marketinget, ami az Autopilot fejlettségét állította előtérbe, most a szükséges emberi felügyelet fontosságáról szóló apróbetűs rész hangsúlyozása váltotta fel. A jelenlegi és leendő Tesla-tulajdonosok számára pedig az lehet a legfontosabb tanulság, hogy felesleges megpróbálni a balesetet a robotpilótára fogni, az okosautók korában sem a hatóságok, sem a gyártók előtt nincsenek titkok.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink