Gyártók Napelemgyártót venne a Tesla

Napelemgyártót venne a Tesla

autopro.hu/B.B. | 2016.06.23 14:19

Napelemgyártót venne a Tesla

Elon Musk cége tovább erősítené energiaipari érdekeltségeit, az autógyártó komoly ajánlatot tett a SolarCity megszerzésére.

Hirdetés

Elon Musk cége a keddi tőzsdei zárás után közölte, hogy részvényenként 26,5 és 28,5 dollár közti árfolyamon ajánlatot tett a SolarCity megvásárlására, a napelemekkel foglalkozó vállalatért így összesen akár 2,8 milliárd dollárt is áldozna az elektromos autógyártó. A Tesla úgy tervezi, hogy a vételár egy részét saját részvényekkel elégítené ki.

Sajtóhírek szerint az amerikai tőzsdei felügyelet már fel is vette a kapcsolatot a SolarCityvel, a vállalat megvásárlására pedig jó eséllyel sor kerül, hiszen a SolarCity és a Tesla között már most meglehetősen szoros kapcsolat van. A közös pont természetesen maga Elon Musk, aki nem csak a napelemekkel foglalkozó cég legnagyobb befektetője, de egyik létrehozója is, írja az Automobilwoche.

Elon Musk elmondása szerint, a cél az, hogy az autók töltéséhez az töltőállomások, a napelemek, valamint az akkumulátorok gyártását egy vállalatba vonják össze, azaz a Tesla minél kevesebb partnerség és beszállító bevonásával tudjon komplex megoldást nyújtani az elektromos autók vásárlóinak.

A gyártónak ez a törekvése már korábban is nyilvánvaló volt, mikor bejelentette, hogy elektromos autóihoz saját akkugyárat, saját elnevezése szerint Gigafactory-t épít. Szintén energiaipiaci fejlesztés volt a háztartásoknak szánt Powerwall, vagyis egy gigantikus házi energiatároló is.

A terv bejelentésének hírére a SolarCity részvényeinek árfolyama 26 százalékkal erősödött, a Tesláé átmenetileg 12 százalékkal csökkent.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink