Gyártók Nagy bejelentésre készül a Volkswagen és a Ford

Nagy bejelentésre készül a Volkswagen és a Ford

Beck András | 2019.07.04 15:08

Nagy bejelentésre készül a Volkswagen és a Ford

Az év elején aláírt együttműködést terjesztheti ki a két autógyártó az elektromos meghajtás, illetve az önvezető autózás terültére. Információk szerint a Volkswagen igazgatótanácsa támogatja a közös utat.

Hirdetés

A Handelsblatt információi szerint a Volkswagen igazgatótanácsa akár már a következő, jövő csütörtöki ülésén szavazhat arról, hogy szorosabbra fűzze együttműködését a Forddal. A két autógyártó így közösen fejlesztheti tovább elektromos, illetve önvezető autóit. A német gazdasági lap információi szerint az igazgatótanács támogatná a közös utat.

Mint arról az autopro.hu is beszámolt, a két cég januárban megállapodott, hogy a Ford tervezi majd az európai piacra szánt nagyobb áruszállítókat és mindkét vállalat pickup modelljeit. A Volkswagen feladata pedig egy városi kisáruszállító modell fejlesztése és gyártása lesz. A vállalatok akkori várakozása szerint az áruszállítók és pickupok terén megvalósuló együttműködés 2023-tól kezdve hoz majd magasabb, adózás előtti működési eredményt.

Információk szerint ez csak a közös munka kezdete lenne. A Volkswagen hozzáférést biztosítana a Ford számára moduláris elektromos platformjához, az MEB-hez. Egy ilyen platform sok milliárd eurós fejlesztési költségeiből takaríthat meg jelentős összegeket a Ford, amely elektromos hajtású autók nélkül nem tudna megfelelni a szigorodó európai kibocsátási feltételeknek. A Volkswagennek viszont jól jönnének a Ford önvezető autózás területén szerzett tapasztalatai. Az együttműködési megállapodás kiterjesztése a Handelsblatt szerint Herbert Diess, Volkswagen vezérigazgató egyik legnagyobb sikere lenne.


Szárnyalnak a tőzsdén

A Volkswagen árfolyama 0,7 százalékkal emelkedett ma, a Ford kurzusa pedig 0,8 százalékkal szerdán. Ma a Függetlenség Napja miatt nem nyitnak ki az Egyesült Államok részvénypiacai. Idén a német autógyártó már 13, míg a Ford 33 százalékos pluszban van. Az elemzők optimisták mindkét társasággal kapcsolatban, a Marketscreener adatai szerint a Volkswagentől 24, a Fordtól pedig 7 százalékos átlagos árfolyam-emelkedést várnak a következő egy évben.

„A Volkswagen és a Ford közötti szorosabb együttműködéssel kapcsolatos hírek már június végén felröppentek. A költséghatékonyság növekedéséből mindkét társaság profitál, emiatt a befektetők már el is kezdtek spekulálni az árfolyam emelkedésére. Arról, hogy hosszú távon mennyivel drágulhat a részvények ára még korai lenne beszélni, hiszen azt a megállapodás pontos részleteinek ismeretében lehet pontosabban megjósolni” – mondta az Autoprónak Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. Hozzátette, hogy az autóiparban a folyamatosan emelkedő fejlesztési költségek miatt a közelmúltban beindult együttműködési szövetségekből egyre több lehet, és azok szorosabbá is válhatnak. „Aki kimarad ebből a hullámból az egyszerűen lemarad, de azért az nem valószínűsíthető, hogy a cégek felvásárolnák egymást vagy fúziókkal nagy autóipari gigavállalatok jönnének létre. Így nem lehet arra számítani, hogy kevés nagy autógyártó lesz majd a világon, hanem egyszerűen csak ezek az együttműködések lehetnek majd szorosabbak” – tette hozzá Kiss Nicholas.

Nyitókép: Jim Hackett (balra), a Ford és Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója a januári megállapodás bejelentésekor. Forrás: volkswagen-newsroom.com

Kiemelt Partnereink