Gyártók Millió kis tükör festi az utat a Mercedes előtt

Millió kis tükör festi az utat a Mercedes előtt

autopro.hu/B.B. | 2016.12.12 06:30

Millió kis tükör festi az utat a Mercedes előtt

A fényszórók következő generációját fejlesztette ki a Mercedes: a néhány éven belül a piacra kerülő Digital Light saját készítésű útfestéssel terelgeti az autósokat és a gyalogosokat egyaránt.

Hirdetés

A kutatásiból már az előszéria-fejlesztés fázisába jutott a Mercedes leendő fényszórója, írja az Automobilwoche. A Digital Light több millió apró tükröt tartalmaz, amely minden korábbinál pontosabbá teszi a világítástechnikát. A nagyteljesítményű LED-ek fénye az autó kamerái és radarjai segítségével egyrészt képes vakításmentesen megvilágítani a közlekedés résztvevőit, másrészt saját előállítású jelekkel kommunikálni is tud velük.

Az újítás nem csak a láthatóságot, illetve a jó éjszakai látási viszonyokat szolgálja, de az útra történő vetítésekkel a többi közlekedővel való kommunikációt is lehetővé teszi. Például ha az autó felismeri az út szélén átkelésre váró gyalogost, zebrát „festhet” elé, ezzel is jelezve az elsőbbségről való lemondást. A sofőrnek a hiányzó útburkolati jelek pótlása lehet nagy segítség.

A fényszórókban oldalanként 1024, egyénileg szabályozható LED-fényforrás található. A gyártó azt is elárulta, hogy a titok nyitja a már meglévő világítástechnológia újfajta vezérlésében rejlik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink