HR Ablak Megvan a szakszervezet válasza az Audi bérajánlatára

Megvan a szakszervezet válasza az Audi bérajánlatára

Szabó Fanni | 2018.11.09 13:48

Megvan a szakszervezet válasza az Audi bérajánlatára

Megszületett a döntés, az Audi Hungária Független Szakszervezete egyértelműen elutasítja a vállalat ajánlatát. Bérköveteléseiket november 9-én délelőtt adták át.

Hirdetés

Hét százalékos béremelést (3% garantált, 4% adható), bruttó 620 ezer forint cafetériát és kedvezményes előnyugdíjazási rendszer kialakítását ajánlotta dolgozóinak az Audi Hungária Zrt. október 29-én. A szakszervezet bizalmi értekezleten vitatta meg az ajánlatot, melyet egyhangúlag elutasítottak. A dolgozók szerint a 7 százalékos béremelés valójában csak 3 százalék, a többi „pofapénz”.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet november 9-én délelőtt adta át a vállalatnak bérkövetelését, melyek az alábbiak:

  • A vállalat ajánlatától eltérően a szakszervezet 1 éves bérmegállapodásra tett javaslatot
  • Az alapbér 18 százalékos, de minimum bruttó 75 ezer forintos emelését követelik, amely azt jelenti, hogy akinek kevesebb a bére és a 18 százalékos emeléssel például csak 40 ezer forinttal nőne a fizetése, neki a 75 ezer forintos emelés lesz a mérvadó.
  • A cafetéria mértékére vonatkozóan bruttó 787 ezer forintot követel a szakszervezet

Számításokat végeztünk és az átlag reálértéken tartása volt a cél, vagyis az új adószabályokat figyelembe véve kiszámoltuk, hogy ezzel az összeggel kapnának annyit a dolgozók, mint tavaly mondta el érdeklődésünkre Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségének tagja.

  • A szakszervezet követeli a már működő, úgynevezett lojalitási bónusz továbbfejlesztését. Javasolják, hogy a hűséges dolgozók a vállalatnál eltöltött ötödik évtől a mostani 5000 forint helyett havi bruttó 15 000 forintos pótlékot kapjanak, melyet minden újabb betöltött év után további bruttó havi 3000 forinttal emeljen a munkáltató
  • Bevezetnék a jubilumi bónuszt, mely a vállalatnál eltöltött ötödik évtől egyszeri, bruttó 50 000 forintos kifizetést jelentene, amit 5 évente további bruttó 50 000 forinttal emelnének
  • Követelik, hogy a mozgóbérből további 4 százalékot építsenek be az alapbérbe
  • Kérik a munkáltatónál működő bérrendszer optimalizálását. A szakszervezet szerint az optimalizálás célja az, hogy a dolgozók igazságosabb és átláthatóbb bérrendszerben tervezhessék egyéni karrierjüket

Megkérdeztük az Audit, mit reagálnak a szakszervezet bérkövetéléseire, amire azt írták: a munkavállalói oldal javaslatának megvitatása után a munkáltató választ fog adni, és szorgalmazza a folyamatos tárgyalás fenntartását, a bérmegállapodás mielőbbi lezárása érdekében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink